Kostanden för invigningen den 19 augusti av den nya högstadieskolan i Skara har varit omdebatterad. De styrande partiernas förslag gjorde gällande att kostnadstaket borde ligga på en halv miljon kronor. Något som oppositionen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet varit emot. I dagens kommunstyrelse reserverade de sig även mot beslutet. Även Sverigedemokraterna valde att reservera sig.

M, Kd och C uttalar sig i ett pressmeddelande:

"Förslag att avsätta 500 000 kronor är en mycket omfattande ram att jämföra med t.ex. invigningen av Vilanhallen som kostade drygt 100 000. En invigning för t.ex. 150 000 kronor är fortfarande en stor satsning på ett festligt firande av skolan samtidigt som mellanskillnaden blir betydande. För jämförelse kan anföras att mellanskillnaden skulle räcka till ca 1500 timmar hemvård eller 1100 timmar speciallärare för elever med särskilda behov."

Annons

Deras gemensamma yrkande var att den ekonomiska ramen för invigningen skulle sättas till max 200 000 kronor, och att personalens kick-off enligt praxis hanteras inom respektive förvaltning.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nordström (S) försvarar dock kostnaderna för den planerade invigningen av Viktoriaskolan.

Pengarna som satsas kommer bland annat att gå till kaffe och tårta som kommunen bjuder de besökande på.

— När vi invigde Vilanhallen kostade det 100 000 kronor och då var det drygt 500 besökare. Nu tror vi att det kommer över 6 000 besökare till invigningen av Viktoriaskolan och då är 500 000 kronor rimligt, säger Fredrik Nordström och påpekar att invigningen förutom aktiviteten på dagen även innefattar ett kvällsevenemang där alla 600 elever bjuds på pizza samt en kickoff för all personal på skolan.

— Det är dessutom Skara kommuns största investering och vi vill att alla Skaraborg får en chans att se vad vi har hållit på och byggt på under så många år. Skolan blev ju 26 miljoner kronor billigare än beräknat, så vi känner att vi har det ekonomiska utrymmet, säger Fredrik Nordström.