Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer gjorde den 1 september en oanmäld kontroll på Jula hotell och konferens i Skara. Orsaken var att de fått in ett klagomål rörande restaurangens hantering av allergener.

Klagomålet var befogat enligt livsmedelsinspektionens rapport som visar att verksamheten saknar rutiner och dokumentation för utbildning av köks- och serveringspersonal.

Annons

Verksamheten har inte heller utbildat sin sommarpersonal i hygien- och allergenhantering, vilket kan medföra att allergiska kunder kan få en allergisk reaktion, konstaterar kommunens inspektörer.

Avvikelsen kommer nu att följas upp.

Julahotellets kökschef Stefan Hjort kommenterar livsmedelsinspektionens avvikelser:

— Att vi har brustit i utbildningen av serveringspersonalen då det gäller allergier är givetvis olyckligt. Men då man som förälder har barn som är svårt allergisk så bör man inte låta de äta från en buffé där risken för oklarheter och risken för kontaminering är mycket stor. Ansvaret ligger även hos gästen att noga undersöka risker och faror.

Han påpekar också att man tidigare inte fått några anmärkningar på hygienen och att man i köket har goda kunskaper när det kommer till allergener.

— Vi har väldigt många gäster som har allergier och jag och kökspersonalen är väldigt väl utbildade i både hygien och allergikost. Hantering av specialkost gör vi med största respekt och hjälper alla med deras speciella behov, säger Stefan Hjort.

Mat