Det blev både kostsamt och tog lång tid att bygga nya gruppboendet Månglaren och korttidsboendet Bumerangen. Förutom byggkostnaderna, som landar på närmare 33 miljoner kronor, tillkom saneringskostnader för marken. Överklaganden ledde också till att byggstarten fördröjdes och fördyrades, men nu står de båda husen där och på onsdagen kunde de invigas.

Omsorgsnämndens ordförande Mikael Karlsson klippte det blågula bandet och sedan hölls visningen i de nya lokalerna som byggts av Centrumbostäder tillsammans med Skanska.

— Målet var att bygga Sveriges bästa LSS-boende och vi tycker att vi lyckats, säger Stefan Rånes, vd på Centrumbostäder.

Planeringen av bygget har skett i nära samarbete med omsorgsförvaltningen och såväl chefer som personalen som ska jobba där är nöjda med resultatet.

— Det betyder jättemycket att få nya lokaler. Det blir en nystart för oss alla, säger enhetschef Pernilla Gustavsson.

Mia Svensson arbetar på korttidsboendet Bumerangen.

Annons

— Det här kommer att bli jättebra. Vi har fått större yta och kan tillgodose allas behov bättre, menar hon.

Erika Bergholm och Elin Påhlman, som jobbar på Månglaren, är lika positiva till de nybyggda lokalerna.

— Det blir lättskött och är skapat för att det ska passa verksamheten. Vi är alla förväntansfulla att få arbeta med de fantastiska människor som ska bo här, säger de.

En av de nyinflyttade på Månglaren är Emil Lidberg. Han bodde tidigare på ett annat gruppboende.

— Det känns bra att få bo här. Det är nytt och fint, förklarar han.

Månglaren och Bumerangen ligger granne med varandra och verksamheterna kan därmed dra nytta av varandra.

— Man kan grillkvällar ihop. För dem som varit på kortis tidigare och ska flytta in på LSS-boendet blir det ett naturligt steg, konstaterar Pernilla Gustavsson.

Fem av Månglarens sex lägenheter är redan bebodda, de första hyresgästerna kom under förra veckan och på Bumerangen startade verksamheten i de nya lokalerna den 21 augusti. Just nu är 22 barn och unga inskrivna på korttidshemmet, där de boende går om lopp enligt ett bestämt schema. Ofta bor de där en bestämd veckodag eller helg.

Förutom de fem rummen finns också en träningslägenhet i huset. Den är till för unga vuxna som får uppleva hur det är att flytta till eget boende.

LSS