Det var när en man var ute med sina två hundar som fyndet gjordes. Hundarna fick syn på en svart sopsäck i skogen inte långt från Skara brukshundklubb.

När mannen tittade närmare insåg han till sin fasa att det fanns två levande katter i plastsäcken.

– De var inte i dåligt skick och de hade inte försökt klösa sig ur påsen, så de måste nyligen ha blivit slängda där, menar Eva Hellkvist.

Hon driver Evas katthem och fick ta emot de båda övergivna katterna.

– Det ena är en kattunge, omkring åtta veckor, och den andra åtta-tio månader. Båda är hanar och ingen av dem är undernärda, berättar hon.

Såväl mannen som hittade katterna som Eva Hellkvist är mycket upprörda.

– Det innebär döden att hamna i en tillknuten sopsäck. Möjligen hade den stora kunnat överleva, men den lilla hade inte klarat sig om de inte hittats, säger Eva Hellkvist och påpekar att vilda djur och kalla nätter är obönhörliga faror för en liten kattunge.

– Man skulle vilja göra samma sak med personen som lämnade katterna där, det är vedervärdigt att göra så.

De båda katterna finns nu på Evas katthem, där de fått mat och omsorg.

– Den lille åt direkt och var säkert hungrig medan den stora var mer nyfiken. Nu får jag visa dem att det inte är farligt längre, de ska få äta och ta det lugnt, förklarar Eva Hellkvist, som även kommer att låta veterinärundersöka djuren.

Annons

Hon konstaterar att antalet övergivna katter ökar. Hon får själv regelbundet ta emot djur som lämnats i kartonger eller transportburar i diken eller i skogsområden och hon har även sett på sidor för andra övergivna djur hur anmälningarna blir allt fler.

– Jag hade ju hoppats att det beteendet skulle ha minskat.

För de övergivna katterna i Skara ser framtiden dock ljus ut. Den äldre kommer att kastreras och så småningom får det flytta till ett nytt hem.

– Jag tror att de måste få komma till samma hem, säger Eva Hellkvist.

Relaterat: Kattälskande spelmakare bidrar till Evas katthem
Relaterat: Tufft läge för katthemmet