Under 22 år var den stora pannkaksfesten med kärnspottnings-VM en av sommarens stora begivenheter i Skara. Den lades ner 2011, men nu är det dags för nya VM-tävlingar vid Djäknescenen då Skaraborgs Läns Tidning i samarbete med Mega och Skara kommun sparkar liv i tävlingen igen.

Fredagen den 16 augusti är det alltså dags. Klockan 17.00 drar pannkaksfesten som Skara kommun bjuder på igång, precis som det var förr. Där är det först till kvarn som gäller för den som vill få sig en bit sötbärspannkaka. Samtidigt öppnar föranmälan till VM-tävlingen vid Djäknescenen där deltagare i klasserna barn, dam och herr får anmäla sig till mästerskapet. Tävlingen startar sedan klockan 18.00.

Hur går kärnspottningen då till?

Varje deltagare får tre körsbär, vilket motsvarar tre försök. Man stoppar körsbäret i munnen. Äter upp det och spottar sedan kärnan så långt man bara kan på banan som är placerad fram för scenen. Det längsta "spottet" är det som sedan registreras och det är själva nedslagsplatsen som gäller.

Guld, silver och brons delas ut i samtliga klasser. Men när tävlingen nu återuppstår så delas även ett nytt pris ut i en helt ny klass som alla deltagare tävlar i - stilklassen. Den som utför den mest stilfulla kärnspottningen går hem med den pokalen.

Så för alla som är sugna på att vinna en egen VM-pokal är det kanske dags att börja träna.

Annons

Relaterat: Här är fullmatade listan på sommarens evenemang i Skara
Relaterat: Författare och operasångare belönas med årets Tôrparpris

Sommarkvällen fortsätter sedan med utdelning av Tôrparpriserna som i år går till författaren och journalisten Fatima Bremmer samt sångaren med opera i främsta rummet Anton Ljungqvist.

Kvällens artist på scenen är Anna Bergendahl.