Boken Tid att älska vibrerar av kärlek. Till livet, till en kvinna, till Anne Sofie. Jan Mårtenson skrev dikterna till sin blivande hustru när hon befann sig i Norge och han i Malmö.
- Jag hoppas att de är livsbejakande. Jag tror att de kan hjälpa den som är förälskad att formulera sig, säger Jan Mårtenson.

Han är född och uppväxt i Tidaholm och har jobbat som journalist under många år, bland annat på Arbetet i Malmö. Han debuterade som författare 1968, långt innan hans deckarskrivande namne ännu hade gett ut någon bok.
Själv har Jan Mårtenson ofta ägnat sig åt verkligheten. Han har gett ut flera självbiografiska böcker och 2008 kom Dikter inifrån, där han i poesiform berättade hur det är att vara psykiskt sjuk.

Fakta

 

 

 

 

 

 

 

Ett urval av dikter ur Tid att älska

Hårstrå I dag hittade jag ett av ..

Fakta

 

 

 

 

 

 

 

Ett urval av dikter ur Tid att älska

Hårstrå I dag hittade jag ett av dina rödskimrande hårstrån inne i sovrummet. Då vet jag att du finns på riktigt.   Tid att älska I den skugga, i det motvindiga liv som var mitt, släppte du in ljuset och påminde mig om att vi ännu har tid att älska.   Detta underbara du Dina små jungfrubröst har en lika frisk smak som årets första smultron och jag fyller hela munnen. Ditt venusberg påminner om ljungen, Västergötlands landskapsblomma. Jag vandrar genom det med lekande fingrar och nyfiken tunga. Denna skönhet, denna längtan, detta underbara du som det nästan tog  ett helt liv att hitta hem till.

Nu allt yngre Gatorna här ute har förändrats sedan du började beträda dem. Vi gick första kvällen förbi det fönster där den unga kvinnan, som jag senast älskade, bor med sin familj. Du bad mig stanna upp och kyssa dig just där. Det gjorde vi, du med händerna på cykelstyret som i en dikt av Nordahl Grieg. I hans var det två tonåringar  och vi kände oss lika unga, nu allt yngre för varje dag vi inte vill gå miste om.

Annons

Tid att älska är en annan slags bok. Här dominerar glädjen och lyckan i att älska, att få finnas till.

- Jag hade inte tänkt skriva fler dikter, men de växte fram spontant i mailen till Anne Sofie, berättar Jan Mårtenson.
De träffades en kväll på krogen ”Bullen” i Malmö. Jan hade varit på konsert. I baren stod Anne Sofie Roald och en väninna. Jan gick fram och pratade och tycke uppstod.
- Vi fick jättefin kontakt, konstaterar Jan Mårtenson, som fick veta att Anne Sofie är religionsprofessor och bodde i Bergen, där hon hade en forskningstjänst.
Snart var de mitt uppe i en relation och när de inte kunde ses mailade de till varandra. Där och då växte dikterna fram.
- Jag var 65 och hade aldrig tänkt gifta om mig, men med Anne Sofie var det något helt annat. Henne vill jag dela mitt liv med.
Efter ett och ett halvt år friade Jan och sedan gifte de sig vid Ale stenar 2011.
I dag bor de i ett hus i Malmö. Där skriver Jan när lusten infinner sig.

Sina förebilder har han i svenska författare som Harry Martinson, Tomas Tranströmer, Werner Aspenström och sin mentor, Falköpingssonen Stig Carlson.
En annan författare, Stig Larsson, hyllade i våras Jan Mårtenson på Expressens kultursidor.
- Det erkännandet betydde mycket, konstaterar han.
Intresset för poesi är annars inte vad det har varit. Uppmärksamheten är liten, men när det var boksläpp för Jan Mårtensons kärleksbok i höstas fylldes Författarcentrums lokal i Malmö. Det var minst sagt knôkat.
- Det var överraskande, men roligt.


Författaren och journalisten Jan Mårtenson har gett ut en ny diktbok. I helgen kommer han hem till Skaraborg för att delta i Skaraborgs Akademis sammankonst, där han är ledamot. Han står bakom valspråket, snille och blixt.