Seriesegern och biljetten till elitserien var klar redan timmen före matchstart då Eskilstuna Guif hyfsat oväntat förlorat sin match mot jumbon Kärra.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Vi jublade i omklädningsrummet när vi fick reda på det, säger Elin Ottosson.

Att kliva ut till matchen mot Bjurslätt/Torslanda, som i det läget var av akademisk betydelse, måste ha varit en av de märkligaste - och mäktigaste - som Skaraspelarna någonsin upplevt. Den lilla nerv som skulle finnas i de lilakläddas match infann sig inte. Men vad gjorde det? Det var som vanligt en ny publikfest med glada miner och tjo och tjim. Och det såg inte det minsta avslaget ut från seriesegraren. Gästerna på publikfesten var dessutom ett lag som har mycket att spela för i bottenstriden. Det blev en jämn match och det kan mycket väl vara så att ett lättat SHF, omedvetet, gick ner några procent i kapacitet efter det glada beskedet inför matchen. Skara HF med flertalet stolp- och ribbträffar föll snöpligt mot bottenlaget Bjurslätt/Torslanda. 16 minuter före slutet delades SkLT-löpsedlarna ut till åskådarna.

Gästerna jublade högst vid slutsignalen och det tog ett tiotal sekunder innan ett besviket Skaralag verkligen började fira.

Annons

– Vi vill verkligen vinna varje match vi spelar. Just nu är jag jätteglad men samtidigt besviken. Det är en konstig känsla, förklarar Elin Ottosson som tillsammans med Frida Mörk och Ellen Wallander var med om den tredje seriesegern med Skara HF.

Ottosson var ju med på den tiden då laget hade en undanskymd tillvaro i division 2 och lockade "närmast sörjande" till matcherna.

– Det är klart att det här smäller högt, säger hon.

Inför en jublande hemmapublik tog Skaraspelarna på sig guldhattar och t-shirtar som förkunnade att de vunnit allsvenskan. Ärevarv sprangs, spelare intervjuades av media, tränaren Andreas Johansson fick sig en härlig dusch och låtar som gick i stil med "Ställ dig sist i kön för jag är alldeles för skön" spelades på hög volym i omklädningsrummet bland dansande spelare.

Varför går ni upp, Elin?

– Vi har varit konsekventa hela säsongen och trott på vårt spel och dessutom har vi många spelare som kan leverera, säger Elin.

Det är inte svårt att skriva under på den meningen.

Vad har tränaren Andreas Johansson betytt för er framgång?

– Han har en jättestor del i detta. Det är ju han som fört in det spelet som vi tror på och utför. Han har även utvecklat oss individuellt så han har en stor del, precis som de andra i ledarteamet, säger Elin.

Senast Skara HF spelade elitserien var 1998. Då valde klubben att dra sig ur högsta serien och börja om i division 2 på grund av spelarbrist.

Sedan 2011 har Skara HF spelat i allsvenskan, i fjol nådde man elitseriekval.

I höst blir det alltså elitseriespel och derbymöten med Skövde HF som mycket väl kan bli episka. Det är nog många som längtar till nästa säsong redan nu.