Julia Bergström är snart 23 år och har precis öppnat sin frisörsalong för hundar.

– I oktober och november förra året gick jag en utbildning till hundfrisör i Stockholm, säger Julia när vi träffar henne i salongen som ligger i samma lokaler som Skövde Hunddagis och Skövde Hundarena i Skultorp.

På skolan lärde sig Julia trimma och klippa hundar i både teori och praktik.

– Den första hund jag klippte själv var en elevklippning, en flatcoated retriever. Det var väldigt nervöst, men gick bra till slut.

Skövdebon Julia studerade djursjukvård på gymnasiet, har jobbat med barn och funktionshindrade på olika gruppboenden och varit au-pair i USA.

– Jag har alltid älskat djur, och det var när jag kommit hem från USA som jag började leta efter en lämplig utbildning, hittade den på Dog Planet i Stockholm och gick den.

I januari öppnade så Julia egen firma, Julias Hundstuga, och arbetar sedan dess heltid med hundar.

– Jag jobbar en del på hunddagiset och får många av mina kunder den vägen. Ägaren kan lämna sin hund på morgonen, och får tillbaka den badad, trimmad eller klippt, och med nyklippta klor på kvällen.

En klippning eller trimning med föregående bad tar ungefär tre, fyra timmar.

– Min tanke är att jag ska ta det lugnt så här i början och bokar hellre in lite längre tid. Jag vill inte att hundarna ska förknippa ett besök hos mig med något negativt.

Annons

En som inte har några problem med att gå till hundfrisören är femårige Ludde, som är en blandning av shih tzu och chihuahua. Glatt hälsar han på reportern innan det är dags att bli upplyft på det höj- och sänkbara klippbordet där han kopplas med ett säkerhetskoppel för att inte kunna ramla ner.

Med hjälp av klippmaskin och effileringssax skrider Julia till verket och Ludde verkar helt ok med behandlingen.

– De flesta hundar tycker verkligen om att bli ompysslade och klippta, säger Julia medan hon med lugna rörelser klipper runt benen på Ludde och emellanåt sticker till honom en hundgodis.

För att vara en så liten hund, genererar han fantastiskt mycket bortklippt päls som samlas i en hög på bordet.

Vad är det svåraste med jobbet?

– Det kan vara att förstå exakt hur ägarna vill få sina hundar klippta, men hittills har allt gått bra.

– Jag klipper alltid efter hur ägarna vill, någon egen stil har jag inte lagt mig till med, jag är ju såpass ny att jag inte hittat den ännu, säger Julia.

Har du blivit biten av någon hund?

– Jag har haft hundar som rivs och försöker bitas. Ibland får jag ta hjälp av personalen på hunddagiset för att hålla i när jag ska klippa klorna, men jag har inte blivit biten.

Lite renoveringsarbete återstår ännu i lokalen. Bland annat ska Julia måla om väggarna och fixa till hundduschen.

– Det bästa med jobbet är helt klart att jag får vara med hundar hela dagarna. Nu ska jag bli lite mer rutinerad och få en större kundkrets, säger Julia Bergström innan hon klipper vidare på Ludde som blivit betydligt mindre i takt med att högen med bortklippt päls blivit större.