Skövde

Malmö stad har genom kommunens projektledare för årets Luciafirande blivit omskriven i media. Detta efter att projektledaren gått ut i Sydsvenskan och förklarat att man bestämt sig för att inte begränsa sig utan ska leta efter "en person" som kan bära upp ljuskronan.

Tidigare har det varit uttalat att Lucia ska vara en tjej.

"Malmös Lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst, utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor", skriver gatukontoret på sin hemsida.

En del tycker säkert att en sådan förändring ligger i tiden, särskilt efter Metoo, andra att man förstör en fin tradition med långa anor.

Bloggerskan Johanna Toftby tog upp Malmös förslag kring Lucia på sin blogg och fick många reaktioner. Johanna skrev på sin blogg och gjorde klart vad hon tycker i frågan: "Låt Lucia vara en flicka!"

Det visade sig vara en ganska laddad fråga att ta upp, något som delvis förvånat Johanna Toftby.

– Jag är öppen för nytänk, allt behöver inte vara som förr. Men här tycker jag att man gått över en gräns. Det går för långt när allt ska bli könlöst, till och med Lucia.

Hon förklarar att det är en sak att låta barn på förskola välja vad de vill vara, om det så är en kille som vill vara Lucia, eller en tjej som vill vara tomte.

Annons

– Jag var själv tomte när jag var liten. Men jag kan tycka att det blir löjligt när en 20-årig kille ska vara Lucia, det tror jag inte tas emot seriöst.

Hon betonar också att hon inte tycker att det har med jämställdhet att göra.

– För mig handlar jämställdhet om att vi alla är lika mycket värda och att vi ska ha lika lön för lika arbete oavsett kön.

Hon tycker heller inte att man ska blanda in debatten om könsbyten i den här diskussionen, det är något som är upp till varje enskild person att avgöra. Och när pronomenet hen kommer på tapeten blir hon riktigt bestämd.

– Hen är skitlöjligt. Visst kan det vara bra att använda begreppet hen om man inte vet om det är en han eller en hon, eller inte vill avslöja vilket kön det rör sig om. Eller om någon själv ser sig själv som varken man eller kvinna. Men jag är ingen hen. Jag är en kvinna. Lucia var kvinna, en verklig person och ett helgon. Punkt. Jag tycker inte att vi behöver vara så unisex. Ska vi bli könlösa teletubbies allihop?

Kommentarsfältet på hennes blogg fylldes på rejält efter hennes inlägg. Det är uppenbart att frågan om Lucia engagerar långt fler än Johanna själv.

– Det har varit jättemånga som skrivit. Det är ett laddat ämne. Men nittiofem procent håller med mig, säger Johanna Toftby.