Den största förändringen är att oppositionsråder Marie Ekman lämnar sin roll och att istället Johan Ask hamnar överst bland namnen. Valberedningen var inte helt enig och det slutade i en votering.

– Det fanns en klar majoritet för Johan Asks namn och det stämde väldigt väl överens med medlemmarnas åsikter när de röstade om listan, konstaterar Malin.

Den här processen sker var fjärde år och det brukar alltid bli vissa förändringar.

Annons

– Men valet av Johan innebar inte att vi tappat förtroende för Marie, hon har en mängd bra egenskaper. Det är såhär den demokratiska processen fungerar, fortsätter ordföranden.

Intervjuat 61

Valberedningen har intervjuat samtliga de 61 personer som nu står på fullmäktigelistan.

Vad är det som gör att Johan Ask hamnat överst på listan?

– Han har suttit i byggnadsnämnden, varit skolpolitiker, arbetat i regionen och har en stor förankring i folkrörelsen. Dessutom har han en socialdemokratisk kompass som jag vet att många uppskattar, Wadman.

En del beslut om listans utseende har också fattats centralt, till exempel om att listorna ska innehålla varannan man och varannan kvinna. Ålder, erfarenhet och etnicitet har också varit faktorer som spelar in.

– Johan har utan tvekan ett mycket stort förtroende inom partiet och vi är mycket nöjda med de 61 namn som nu finns på listan.