Världen följer bränderna i Kalifornien, som fått sådan omfattning att de syns tydligt till och med från rymden. Rymdorganisationen NASA har publicerat bilder över förödelsen. Mer än 7 100 hem och andra byggnader har förstörts sedan branden började

Dödssiffran i skrivande stund uppges till 48 människor, totalt har över en kvarts miljon tvingats fly från bränderna. Branden, som härjar nordväst om mångmiljonstaden Los Angeles, har förstört ett stort antal byggnader i exklusiva Malibu, däribland artisterna Neil Youngs och Miley Cyrus respektive hus vilket bidragit till den mediala uppmärksamheten.

USA:s president Donald Trump har utropat katastroftillstånd i Kalifornien och beslutat skicka federalt bistånd till delstaten.

geomap

Mitt i händelsernas centrum finns filmskaparen Jimmy Ahlander från Skövde. Jimmy bor i staden Venice, cirka två mil från infernots öga, han och familjen kan se branden och röken från hemmet.

– Beroende på hur vinden ligger känner vi av röklukten, och vi har ett täcke av aska på tomten och balkongen.

Men trots det förbereder han sig inte för evakuering eller verkar ens orolig, trots närheten.

– Vi är inte direkt hotade av elden, det finns inte så mycket vegetation här, inget för elden att sprida sig i.

Men visst påverkas han. En bekants hus har totalförstörts av lågorna, och över Venice flyger hela tiden helikoptrar och flygplan, för att hämta vatten från havet som ska flygbombas över lågorna.

Annons

– Alla här känner någon som drabbats och det är ganska många som tagit ledigt från jobbet för att kunna hjälpa till. Det är många människor som jobbar ideellt med att försöka hejda brandens framfart.

- Det är självklart det alla pratar om.

Jimmy Ahlander är från Karlsborg men flyttade till Skövde för att studera. Medieprogrammet på Högskolan i Skövde fick hans karriär i rull.

– Jag valde den linjen för att jag var extremt sugen på att få göra filmer och då främst kortfilmer och musikvideor. Sen ville jag få fortsätta med konsten också, har Jimmy berättat i en artikel när han var på kort visit i hemstaden.

Som 24-åring skapade Jimmy sin första kortfilm - den leranimerade barnfilmen "Gnork - en fantastisk historia". 2007 flyttade filmskaparen till Los Angeles, USA där han arbetar som regissör och animerare i Hollywood. Bland mycket annat har han gjort rockvideos med storheter som Smashing Pumpkins med flera.

Så stor är branden

Bränderna i Kalifornien har hittills i år drabbat ett område på över 3 200 kvadratkilomet..

Så stor är branden

Bränderna i Kalifornien har hittills i år drabbat ett område på över 3 200 kvadratkilometer, det motsvarar 320 000 hektar.

Som en jämförelse täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.