Jerzy Sarnecki: ”Upploppet uppfattades som ett bevis på att Kriminalvården inte fungerade”
Tidaholm– Upplopp börjar inte så mycket på grund av att förhållandena i fängelset är svåra eller att säkerheten är hög, utan på grund av att människor upplever att de är orättvist behandlade.
Det menar en av Sveriges främsta professorer inom kriminologi, Jerzy Sarnecki, som tagit en närmare titt på Tidaholmsupploppets orsaker och följder.
TidaholmPutte Fransson, som satt inne när det hände, Bengt ”Baggen” Gustafsson, som var säkerhetschef på anstalten och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi – alla minns de fångupploppet på Tidaholmsanstalten 1994. Läs hela serien här!
KrönikaInnanför centralvakten hänger en tavla i snidat trä. Motivet föreställer en solnedgång, skrattande människor, fåglar, berg, en motorcykel och ett hem. Den är betsad i glada färger och utanpå sitter en ram i mörkt trä som får bilden att likna ett fönster med spröjs.
TidaholmDet finns ett före och ett efter Tidaholmsupploppet menar Kriminalvårdens regionchef i väst, Sanela Ovcina. Både hon och nuvarande anstaltschef Mikael Wallin minns händelsen tydligt, trots att ingen av dem arbetade på myndigheten vid tiden för upproret.
– Det är en milstolpe som alltid kommer att finnas med och även om det var en negativ händelse i sig så måste man ändå se att den förde med sig positiva förändringar och insikter, säger Mikael.
Tidaholm”Hade Baggen varit här, det inte hade hänt.”
Ungefär så lät det när radio intervjuade en av fångarna strax efter upploppet 1994, men Tidaholmsanstaltens dåvarande säkerhetschef, Bengt Gustafsson, låter uttalandet stå för honom. Han menar att all personal hade en god relation med internerna.
Kanske är det just därför han beskriver det ödesdigra dygnet som ett trauma som förändrat både honom och anstalten i grunden.
TidaholmFredagen den 22 juli 1994 sker det största fångupploppet i svensk kriminalvårdshistoria på Tidaholmsanstalten. Det har nu gått 25 år sedan dygnet som skakade staden, lämnade delar av fängelset i ruiner och förändrade institutionen för all framtid. I följande artikelserie kommer intagna, personal och experter ge sin bild av vad som egentligen hände.
Efter upploppet utmålas anstaltspersonalen som fega. Vissa kvällstidningar påstår till och med att de sprang och gömde sig.
För de som ryckte in under händelserna och efteråt gjorde allt i sin makt för att återskapa den verksamhet som gått förlorad, är det ett slag i ansiktet.
TidaholmFredagen den 22 juli 1994 sker det största fångupploppet i svensk kriminalvårdshistoria på Tidaholmsanstalten. Det har nu gått 25 år sedan dygnet som skakade staden, lämnade delar av fängelset i ruiner och förändrade institutionen för all framtid. I följande artikelserie kommer intagna, personal och experter ge sin bild av vad som egentligen hände.
Per-Uno "Putte" Fransson har lämnat den brottsliga banan bakom sig och idag lever ett stilla liv på västkusten, omgiven av barn och barnbarn.
Men under 1980- och 90-talet är han ett välkänt namn bland Stockholms kriminella klientel, dömd för bland annat narkotikabrott och omtalad genom sitt spektakulära rymningsförsök i lastbil från Norrtäljeanstalten.
Den 22 juli 1994 befinner han sig på Tidaholmsanstalten.
InsändareNobias styrelse behöver ompröva sitt beslut att inte bygga en ny fabrik i Tidaholm.
Det känns inte som all fakta har presenterats för koncernledningen när man läser media och Nobias eget pressmeddelande.
Skara Trots att Skarakillen Kapiten levt hela sitt snart tioåriga liv i Sverige så anser Migrationsverket inte att han anpassat sig till ett liv här i sådan utsträckning att han bör få stanna i landet. De anser inte heller att hanteringen bryter mot Barnkonventionen.
VaraEn trafikolycka skedde på 47:an vid Åsenkorset. Tre bilar var inblandade. Flera personer fick lättare skador och fick hjälp på vårdcentralen.
Under räddningsarbetet var det framkomlighetsproblem på väg 47.
SKARAPolismannen hade stoppat en 17-åring i en A-traktor på på Brogårdsvägen i Skara.
När han inledningsvis testade fordonet gick det i högst 30 kilometer, men när han tryckte på instrumentbrädans knappar var den efter ett hundratal meter uppe i 70. Nu döms 17-åringen för grov olovlig körning.
SverigeVärldsstjärnan och Roxette-artisten Marie Fredriksson är död.
Hon sörjs närmast av sin make Mikael Bolyos och deras två barn Josefin och Oscar.
– All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same, säger Per Gessle enligt Aftonbladet.
Artikel 2 av 15
”Klimatet hade hårdnat rejält” – läs hela artikelserien om upploppet på Tidaholmsanstalten