I morgon torsdag blir det musikkväll i Skara. Som tidningen har berättat ordnades det med kort varsel efter beskedet att den ena allsångskvällen skulle ställas in. Det blir mat och dryck, tävlingar, barnaktiviteter och chans att prova ståhjuling och airboards.

Gycklarna Knaster och Knas kommer att underhålla de yngre i publiken med trolleri, jonglering, eld och komik, och efter föreställningen kommer de att mingla runt bland publiken.

Därefter kommer Dansbandskungen och coverbandet Järnvingarna att spela.

Började på skämt

Järnvingarna startades som ett kompisband för tio år sedan.

— Jag jobbade i Berts studio, fick producera min musik där mot att jag gjorde reklamjinglar, berättar Marcus Persson, som står för sång, gitarr och keyboard i bandet.

En dag kom vännerna dit, och på skoj ställde de upp sig i den stora inspelningsstudion med instrument, tog en bild, kallade sig Järnvingarna och la ut detta på Facebook.

Därefter spelade de in en julsång och la ut på Youtube. Och sedan en sommarsång. Och ytterligare en jullåt. allt på skoj, men folk såg det där och till slut kom ett samtal från någon som ville boka en spelning med bandet.

— Aldrig! var reaktionen inom gruppen, bandet fanns ju inte.

Svaret till uppringaren blev att de redan var uppbokade.

För sju år sedan bad en gemensam vän att de skulle spela på hennes 30-årsfest, och så blev det. Kompisgänget repade in fem låtar, Robert Björk som inte kunde spela något instrument fick en snabbkurs i elbas av Marcus, köpte hem självstudioböcker och kunde spela med de andra på festen.

Och sedan har det rullat på.

Dansband på västgötska

Annons

Repertoaren har blivit mycket större. Bandet är samspelat och spelar på privata tillställningar.

När förfrågan om att spela på Sommarkvällen i Skara blev svaret ett självklart Ja.

Bandmedlemmar ringdes in från semestern. Gitarristen Adam Warnskog kommer med husbilen från Grebbestad, så det blir ett femmannaband som Skarapubliken får se. Förutom nämnda medlemmar medverkar också Gustav Lindström och Roger Ljunggren, alla från Skara med omnejd.

— Det ska bli jättekul! Spännande att spela för en sittande, nykter publik, tycker Marcus Persson.

Publiken kan vänta sig låtar med hög igenkänningsfaktor. Från Thomas Ledin till Hasse Andersson.

Marcus Persson kommer också att uppträda som Dansbandskungen. Han gjorde succé med sin version av Melodifestivalaktuella Samir och Viktors låt Bada nakna, av vilken Marcus gör en dansbandsvänlig version på västgötska.

— Dansbandskungen är också ett skämtprojekt som blev större än det skulle, kommenterar Marcus.

Hans Bada nakna har tillsammans med hans övriga låtar strömmats 1,3 miljoner gånger på sex månader.