Skaraborgs läns tidning pryddes den 15 februari 1991 av Bert Karlsson sittande i en gigantisk pengabörs. Tidningen hade räknat ut att, efter en ny skattereform, tjänade Bert Karlsson en miljon kronor om året på en ny skattereform.

1989 tjänade Bert 2,4 miljoner kronor och av dessa lade han 1,8 miljoner i skatt. Efter skattereformen behövde han istället bara betala 750 000 kronor i skatt på samma summa. Då tyckte han själv att han betalade för lite i skatt:

– Tidigare tog skatten för mycket av inkomsterna men nu är det tvärton. Jag betalar för lite i skatt, sa han till SkLT då.

Annons

1991 var Bert Karlssons taxerade förmögenhet 3,3 miljoner kronor. Då drev han Skara sommarland, skivbolaget Mariann och han var även partiledare för Ny demokrati. Partiet bildades 4 februari 1991, bara några dagar före artikeln publicerades.

I dag är Bert Karlsson den överlägset största aktören på asylboenden i Sverige. Företaget Jokarjo som Bert driver tillsammans med sina barn har 30 asylboenden och fler ska det bli. Förra året skickade de fakturor på över 400 miljoner kronor till Migrationsverket. Och då är inte ändå inte vinsten från Karlssons matbolag inräknad. Cateringföretaget som levererar mat till flyktinganläggningarna omsatte runt 150 miljoner kronor år 2015.

När SkLT når Bert Karlsson på telefon börjar han med att berätta att han och företaget har gett tre miljoner kronor till välgörenhet.

Hur stor är din privata förmögenhet i dag?

– Jag har några miljoner. När jag sålde skivbolaget gav jag bort allt till mina barn. Jag behöver inte mer än det jag har. Men vi har lagt pengar på sommarstället i Grebbestad och där är vi mycket, säger han.

– Nu går det bra, men det har varit tufft genom åren och jag har kämpat som fan. Jag förlorade 250 miljoner genom att jag gav mig in i politiken.

Tycker du fortfarande att du betalar för mycket i skatt?

– Det finns flera riskkapitalister som driver asylboenden som inte betalar ett öre i skatt. Jag har alltid skattat i Sverige och jag blir så jävla förbannad på folk som inte betalar skatt. Det är skamligt att inte göra det. Det är det som förbättrar samhället och det är det viktigaste vi har, säger Bert Karlsson.