Vilken är den viktigaste frågan nästa mandatperiod och i framtiden?

– Skola och integration och de ideologiska frågorna jämställdhet och allas lika värde. Skolan är ett verktyg för integration. Alla går ju i skolan. Jag kom själv hit till Skövde som kvotflykting när jag var ett år. Jag är syrian. När mina föräldrar bytte stadsdel från Rosenhaga till Östermalm – då kom svenskan för mig, med svenska kamrater. Vi behöver arbetskraft i framtiden och där är också integrationen viktig. Dessutom, när kvinnor kommer ut i arbetslivet, då sker en förändring. Om man integrerar en kvinna integrerar man en hel familj.

Vilken viktig fråga har hamnat i skymundan?

– Pensionsfrågorna och hur kvinnor drabbas av de val de gör tidigare i livet. Det skiljer väldigt lite om du har jobbat hela livet med låg lön eller om du inte har jobbat alls. Det måste löna sig att arbeta. Pensionssystemet bygger på att du har jobbat väldigt länge. Vi har många fattigpensionärer. Nyanlända är också en grupp som inte kommer ut lika länge i arbetslivet. Det gäller att man bäddar för det innan.

Vad borde riksdagen ägna sig mindre åt?

– Hjälp, jag tror att de har väldigt mycket att göra. Jag tror inte att folk förstår hur mycket. Det är ju inte ett nio till fem-jobb. Men egentligen skulle jag vilja se lite mindre pajkastning. Jag ska inte vinna på att jag trycker ned dig, utan på att mitt budskap är bra. Jag är väldigt värderingsstyrd.

Annons

Vilken är den viktigaste frågan för Skaraborg?

– Fortfarande skolan. Och kommunikationer. De fungerar inte. Vi behöver synas utåt för att få hit kompetent arbetskraft och då är även tillgången på bostäder viktig. Vi har vår landsbygd att värna om. Sedan har vi integrationen som är viktig också.

Vad kan väljarna förvänta sig av dig om du får en plats i riksdagen?

– Jag är engagerad. Jag får saker och ting gjorda. Jag bygger förtroende. Jag vill inte ge löften som jag inte kan hålla. Psykisk ohälsa är en fråga som jag skulle vilja driva. Och LSS. Den frågan kommer jag aldrig att släppa. Vissa saker bara måste få kosta och alla ska kunna leva i frihet.

Vilka andra partier kan du tänka dig samarbete med i riksdag och regering?

– Det är en jättesvår fråga. Vi har ju Alliansen. Sedan kan man ju samarbeta med andra i enskilda frågor. Men vi kommer inte att samarbeta med SD.

Vilka utmaningar har just ditt parti?

– Vi behöver växa. Vi behöver bli större för att kunna genomföra vår politik. Men samtidigt vet man inte vad som händer. Många väljare bestämmer sig sista veckan.

FAKTA: Jacqueline Tjällman

Ålder: 52 år

Bor: På Östermalm i Skövde.

Sysselsättning: Förskollärare på Lun..

FAKTA: Jacqueline Tjällman

Ålder: 52 år

Bor: På Östermalm i Skövde.

Sysselsättning: Förskollärare på Lundenskolan.

Det gör jag på fritiden: Jag är gärna med mina vänner och min familj. Gillar att odla. Tycker om nätverkande, att vara social. Och så har jag politiken. Den tar både tid och ger energi.

Därför blev jag politiskt engagerad: Jag har alltid brunnit för hur andra mår, hur andra har det. Jag har arbetat med elever med särskilda behov och mot mobbning i skolan. Jag har också varit den här unga, arga flickan som inte tyckte att hon skulle bli illa behandlad bara därför att hon var flicka. Jag har alltid velat förändra världen till det bättre.

Här kommer jag att vara på valvakan: Jag kommer att vara med Liberalerna i Skövde. Jag vill ju även ha en plats i kommunfullmäktige.

FAKTA: Svar från riksdagskandidaterna

Inför valet 2018 har vi mött skaraborgska riksdagskandidater som representerar de åtta part..

FAKTA: Svar från riksdagskandidaterna

Inför valet 2018 har vi mött skaraborgska riksdagskandidater som representerar de åtta partier som har platser i Sveriges riksdag idag. Personerna står på plats ett eller två på de olika partiernas Skaraborgslistor, det vill säga valsedlarna från valkretsen Västra Götalands läns östra. Följande politiker presenteras i serien: Patrik Björck (S), Ulrika Carlsson (C), Annika Eclund (KD), Jacqueline Tjällman (L), Martin Solberg (MP), Anders G Johansson (M), Josef Fransson (SD), Jessica Thunander (V).

Alla har fått svara på samma frågor samt presentera sig själv och sin hjärtefråga i ett filmklipp på nyhetssajten.