Efter flera års planerande så började det i november i fjol att byggas en islandshästbana på innerplan av Axevallas tävlingsoval.

— Det gick väldigt snabbt och effektivt, redan i mars kunde vi ta banan i besittning och vi är verkligen nöjda med allting, inte minst underlaget, som påminner mycket om det som finns på själva travbanan, säger Åse Ericsson, en av eldsjälarna i Frigg.

Redan den 14 maj var det så dags för invigning av anläggningen och i samband med detta genomfördes den första tävlingen.

— Det kom cirka 40 ekipage och vissa hade rest en bra bit, ända från Uppland, Värmland och Bohuslän, berättar Åse.

Den nybyggda anläggningen omfattar en 250 meters ovalbana för sportgrenar och en 300 meter ovalbana samt rakbana för gaedingakeppni, som är en isländsk tävlingsform.

Annons

Islandshästföreningen Frigg har närmare 250 medlemmar i dagsläget och merparten av dessa är hemmahörande i gamla Skaraborgs län. Frigg är för övrigt en av sammanlagt 65 föreningar som är anslutna till Svenska Islandshästförbundet.

— Islandshästar är för närvarande den näst största ridhästrasen i Sverige. För 30 år sedan fanns det bara några hundra stycken i landet, nu är siffran runt 30 000 och det känns som att uppsvinget bara fortsätter, menar Åse Ericsson.

Att den nyanlagda banan inne på Axevalla, vilken för övrigt har tillkommit genom ett samarbete mellan Skara Hästland, Västergötlands Travsällskap och Islandshästföreningen Frigg, kommer att betyda mycket för sportens utveckling i denna del av landet, det råder det ingen tvekan om.

— Nej, det kändes bra direkt när bygget var klart och vi kunde dra igång. Redan nu är det ganska många som åker in till Axevalla för att träna och i slutet av sommaren ska vi hålla ännu en tävling, då en tvådagars, säger Åse Ericsson.

Att hålla en tävling på Axevalla, där det finns gott om boxar, parkeringsytor och annat som hör en fullvärdig hästsportsanläggning till, är förstås gynnsamt.

— Det är till och med riktigt superbra och samtidigt hjälper ju vi till att hålla Axevalla levande ytterligare ett antal dagar om året. Oavsett vilken sorts hästar man sysslar med, så är man ju mån om att en gemensam arena ska vara så levande som möjligt. Jag hoppas att travfolket är lika glada som oss, som håller på med andra hästsporter, över detta, summerar Åse Ericsson.

Det var ett stort intresse för invigningen av islandshästanläggningen på Axevalla i mitten av maj. Anläggningen ligger på den stora travbanans innerplan och byggdes upp under fyra månader i vintras och våras.