Den svenska integrationspolitikens mål är att alla i Sverige ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. För polisen innebär det ett nära arbete ute i förorterna för att skapa goda relationer med framförallt ungdomar som bor där. För Göteborgs enda integrationspolis Ulf Boström betyder det mer än så.

– Den största delen av min arbetstid spenderar jag ute på fältet. Jag spelar fotboll med ungdomarna och dricker te i föreningslokaler, säger Ulf Boström.

Integrationspolisen startade i Göteborg 1997 men försvann i samband med polisens omorganisation. Trots det beslutades att Ulf Boström skulle fortsätta med samma arbetsuppgifter som tidigare.

— Det pågår en vardag där religiös extremism, avancerad kriminalitet och fattigdom resulterar i en situation som få kan, eller vill överblicka. Det är just i möten med andra människor i olika situationer som jag lär mig mest. Det är synd att vi inte är fler som jobbar som jag.

Ulf Boström är en av landets mest erfarna poliser. Polisyrket har gått i generationer och började med Ulf Boströms morfars far. I januari visades en dokumentär om hans arbete i de mest utsatta förorterna i Göteborg i SVT och ifjol var han ambassadör för organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hederskultur. I år har han samma roll fast i organisationen VHEK, Varken hora eller kuvad. Den 11 april kommer den erfarna polisen till Prubbatorget på biblioteket i Skara för att föreläsa om integration, segregation och extremism.

Annons