Mörkret har precis lagt sig över Skövde när SN-sporten träffar danskarna Casper Ebbesen och Jacob Larsen. Idag har de jobbat tillsammans, tränat tillsammans, och nu blir det en hemmakväll i lägenheten som de delar.

– Jag har bott på college innan, så jag är van vid att bo med andra. Det funkar väldigt bra och vi har inte börjat störa oss på varandra än i alla fall, säger Jacob Larsen och skrattar.

"Mycket nytt"

Danskduon har bott i Skövde sedan den 20 juli.

– Det är mycket nytt och därför är det skönt att vi är två som har flyttat hit. Att komma till ett nytt land och en ny liga är inte lätt, men man har kommit in väldigt snabbt i laget. Skövde är en lagom stor stad, nästan varje gång man är ute stöter man på någon man känner, det gillar jag, säger Casper Ebbesen.

Båda två kommer senast från Midtjylland.
Foto: Mattis Utterberg

Kantspelaren Casper och niometersspelaren Jacob kommer senast från Midtjylland, där även den förre IFK Skövdespelaren Jonas Samuelsson spelade den förra säsongen, och spelade då i den danska högstaligan. Jacob kom till klubben efter jul och de båda fick då mycket speltid. Men allt var inte frid och fröjd i laget.

LÄS MER: Jonas Wille om slutspelschansen: ”Skövde är bättre på pappret”

Annons

– Det var mycket problem med ekonomin i Midtjylland och många spelare lämnade efter jul (bland annat Jonas Samuelsson). Vi fick spela mycket efter halva säsongen och förlorade alla matcher. Det var jobbigt och väldigt tufft, men det gav oss mycket rutin och man utvecklades mycket under den tiden.

"Kontaktade oss"

Tränare för Midtjylland var Jonas Wille, som senare skulle bli IFK Skövdes nye tränare.

– Jonas var en stor del i att det blev Skövde. Han kontaktade oss och frågade om vi ville komma hit, vi fick höra att det var en riktig handbollsstad och att klubben vill framåt. Jag gillar Jonas som tränare väldigt mycket, han är mer än bara en tränare för mig och jag kan prata om allt med honom, sedan vet han ju vad man går för.

LÄS MER: Rasmus Wremers nytändning: ”Hade jag kunnat spela tills jag var 65 hade jag gjort det”

På fredag är det dags, då har IFK Skövde premiär i Handbollsligan borta mot Hammarby.

– Det känns som att vi har fått ihop laget väldigt bra på kort tid. Det är många nya spelare men sammanhållningen är riktigt bra. Nivån på träningarna är högre än jag hade förväntat mig faktiskt, och jag gillar blandningen mellan unga och gamla, säger Jacob Larsen.

– Sedan märker man hur stor handbollen är här i staden. I Midtjylland var det inget speciellt att man spelade handboll, här känner folk redan igen en, vissa kommer fram och pratar handboll och det är riktigt kul. Det har varit mycket folk på träningsmatcherna och det märks att intresset är stort, säger Casper Ebbesen.

Vad är era mål med säsongen?

– Jag vill att Jonas (Wille) ska kunna lita på mig om Rasmus Wremer blir skadad eller måste byta. Rasmus är en väldigt bra och rutinerad spelare och jag kan lära mig mycket av honom, han har redan börjat ge mig en del tips, säger Casper.

– För mig handlar det om att försöka få speltid och utvecklas. Kanske ta en plats i startuppställningen så småningom, säger Jacob.

KRÖNIKA: Kjelle: Den här säsongen BLIR det slutspel