Det är tillsammans med musikern, entreprenören och läraren Magnus Lundin som Andreas Carlsson gett sig in i skolvärlden.

— Det bästa man kan göra är att engagera sig i andra människors vilja att göra bra saker för vårt samhälle, säger tidigare Idol-jurymedlemmen till tidningen.

Passionen som lockar

Academy of music and business, som skolan heter, finns redan i Tingsryd, Småland. Den öppnade Andreas och Magnus 2013. Nu tar de nästa kliv i form av ännu en skola - i Vara. Våren 2017 börjar ansökningsperioden, inför premiärterminen på hösten.

— Vara är en fantastisk ort och jag har många goda relationer där. Både privat och med kommunen. Jag har känt till konserthuset i många år och jag vet att det verkligen finns engagemang, passion och vilja i Vara. Det går att komma till Göteborg eller andra större städer och ändå möta tomma blickar. När jag kom till Vara såg jag eld, säger Andreas om varför just Vara blivit utvalt.

Goda människor

Ambitionerna med skolorna, det är fler på gång, är att uppdatera vad skolan står för.

— Många företag pratar om en ”why factor”. Alltså varför man gör något. Utifrån en helt ny läroplattform, ”my better me”, tillsammans med en ”why factor” vill vi få unga att förstå värdegrunder och vad som egentligen får saker att hända. Det handlar om en inställning till sig själv och att se chanser och möjligheter. Vi har sett enorma resultat i Tingsrydsskolan med det här.

Från hela landet

Den nya byggnaden ska stå intill Vara konserthus.

— Det ska vara enkelt att utnyttja det som redan finns.

Annons

Andreas passar även på att utnyttja det som inte finns där han bygger sina skolor.

— Våra lärare kommer från hela landet.

Glöden väger tyngst

Skolan är annorlunda på många vis. Dagarna börjar vid halv tio på förmiddagen och det är öppet fram till halv elva på kvällen.

— Man brukar säga att det krävs 10 000 timmar för att bemästra något. Kanske är det under sina tre år på den här skolan som man lägger dem timmarna.

För att knipa en av platserna, som det i Vara totalt ska finnas 170 av, är höga betyg ingen garanti.

— Vi vill jättegärna få in ambitiösa människor och har tagit in några som kanske inte riktigt nått upp betygsmässigt, men som hade en sån glöd att de platsade.

Kolkare människor

Enligt Andreas behöver det inte handla om att bli en duktig musiker under sin gymnasietid. Det kan istället handla om att ge sig in i branschens affärssida, eller bara att bli en klokare människa.

— Viktigast är att få med värdegrundstänket och att det är värdegrundsmänniskor som sen går ut därifrån. Den biten finns med överallt.

— Varje elev som har gått där ska kunna göra bättre saker av sitt liv och sin karriär.