Det säger Mattias Berglund, strategiansvarig på Powertrain Volvo Cars i Göteborg.

– Vi vill utmana i elbilssegmentet, vi har redan pluginhybrider och elbilarna och mildhybriderna kommer snart.

Han tror att biogasen är för sen och att elektrifieringen är det som gäller.

Kommer ni att tillverka elmotorer i Skövde?

– Det kan jag inte uttala mig om, det pågår en utvärdering av hela vår affärsstruktur. Hela branschen står inför en strukturell förändring och den stora utmaningen är att svänga mot elektrifiering. Här är även infrastrukturen och möjligheten att ladda viktiga frågor att lösa, säger Mattias Berglund.

Han syftar på globala lösningar och menar att branschen helst skulle försöka hitta en samsyn som kan fungera världen över.

Om övergången kommer att innebära nya arbetstillfällen och vad den kan komma att kosta kan han inte svara på i dagsläget.

Niklas Ivarsson, som tidigare jobbat på Spotify, gav en bild av förvandlingen inom musikbranschen: Från vinylen, kassettbandet och cd-skivan till dagens digitala nedladdningar på nätet.

Annons

– 2006 utmanade vi en hel bransch när vi lanserade vår idé med en hyrmodell där man fick tillgång till all musik för en månadsavgift. Då var allt som är vedertaget idag helt nytt. Det var mycket motvind i början, minns Niklas Ivarsson.

Han menar att i framtiden kommer allt som går att digitaliseras vara digitaliserat.

– Vi kommer ha bilar som ständigt uppdateras via en molntjänst medan den körs. Vi kommer se mycket sådana molntjänster framöver, säger Niklas Ivarsson.

Christina Helenius är bankchef på Swedbank Skaraborg och förklarade att det här var den tredje tillväxtdagen. Tidigare dagar har haft fokus på hållbarhet och idrotten som en utvecklingsfaktor för samhället och nu var fokus som sagt på industri och digitalisering.

– Vi vill belysa aktuella ämnen och tillverkningsindustrin är en viktig basnäring för Skaraborg, säger Christina Helenius.

Dagen var ett samarbete mellan Swedbank, Sparbanksstiftelsen Alfa och Skövde kommun.

– Tillväxt är viktigt. Det är bra business för alla om vi har företag som är robusta och livskraftiga.

Per Naroskin, psykolog, författare och föreläsare pratade om människan kontra tekniken och om vårt förhållningssätt till exempelvis våra mobiltelefoner.

– Många ser sin mobil nästan som ett husdjur. Men frågan är vem som kommer vara vems husdjur i framtiden? Vi kanske blir husdjur åt smarta datorer och androider. Därför måste vi engagera oss i den tekniska utvecklingen och inte överlåta den åt tekniker, datavetare och programmerare. Även vi som sysslar med annat måste ta vårt ansvar och vara med i diskussionerna och fundera över vilka moraliska bevekelsegrunder som finns och vilka juridiska problem som kan uppstå när bilar kör sig själva, säger Per Naroskin.

Han ser både faror och möjligheter med ny teknik.

– Men lite sund medelålders skepsis är inte fel inför alla innovationer och all teknikentusiasm, utan att för den skull bli bakåtsträvande och rädd.