I slutet av mars bad vi läsare informera oss om dåliga vägar i Skaraborg. Kort därefter var det flera som hörde av sig angående Bäckagatan i Skara. Sedan den började trafikeras av Skara stadstrafik, forna Mjuka linjen som var anpassad speciellt för pensionärer, har den bara blivit sämre och sämre. Det är fullstora bussar som kör fram och tillbaka 25 gånger per dag tillsammans sedan cirka ett år tillbaka och responsen på detta är inte särskilt positiv. Dessutom är det drygt en person per tur som åker med. En äldre man från Skara har arbetat med gator, vägar och vatten i över 30 år. Han poängterar att Bäckagatan inte är gjord för att klara av tunga fordon så pass ofta:

— Smågatorna är dimensionerade för enstaka tung trafik, som tillfällig snöröjning och sopbilar, men inte för daglig passering av stora bussar. Asfalten har därför krackelerat och de som bor i fastigheterna på gatan känner av vibrationer när bussarna kör förbi. Jag har en släkting som bor där och han är orolig för såväl huset som gatan. Det här är en katastrof även miljömässigt.

"Kan leda till åtal"

Annons

För att få till en förändring har listor skrivits på i området, men än så länge har dessa inte gett något resultat. Nu börjar oron sprida sig.

— Jag har själv sprängkort och vet hur husskakning kan påverka byggnaderna. Det är allvarliga grejer som kan leda till att skorstenar spricker bland annat. Gatan får dessutom inte bli sämre – det kommer den inte klara av. Det enda sättet att rädda situationen är att sluta köra bussen där, säger den äldre männen.

Han planerar att låna en vibrationsmätare och sätta på sin släktings hus, för att få ett bevis på att något måste göras.

— Idag protesterar vi endast, men om vi kan påvisa konsekvenserna av bussens körande här kan det leda till att kommunen blir åtalad – därför behöver åtgärder tas nu.

Missa inte vår film för att se skadeomfattningen!