Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen då ojämställdhet och kvinnors situation uppmärksammas i världen. (Internationella mansdagen är den 19 november.) Även i ett så relativt jämställt land som Sverige behöver vi uppmärksamma denna dag.

För hur jämställda vi än är så har vi en lång väg kvar att gå. När tidningar banaliserar misshandel inom förhållanden och kallar det för ett stormigt förhållande. När kvinnor får lägre lön för samma arbete. När kvinnor får sämre vård än män för samma sjukdom. När vi säger till kvinnor att akta sig och vara rädda när de går ensamma (och sedan blir förvånade att de känner oro…?)

Annons

När kvinnor som tar för sig och yttrar sin åsikt bemöts med hån, härskartekniker och hot om våld.

Allt detta och många fler delar visar på att vi är inte jämställda. Fortsatt arbete krävs. Av mig. Av dig mamma, i ditt förhållande till dina barns pappa. Av dig pappa, i förhållande till dina barns mamma. Av våra barn. Av mor- far-föräldrar. Av skolor. Av arbetsplatser…

Dagens unga kvinnor och män ger mig stort hopp om en bättre, mer jämställd framtid. De unga kvinnorna av idag har en medvetenhet och en kämpaglöd som sällan skådats!

I en värld där kvinnor och män har samma värde finns det bara segrare. Innan vi föds har vi alla möjligheter i världen att bli den vi har potential att bli. Ta inte bort de möjligheterna bara för att barnet råkar födas men en snippa, snopp eller båda delar.

Och du man som blir kränkt över min insändare. Fråga dig själv varför och återkom den 19 november. För den 8 mars är kvinnornas dag.

Thérèse Klevvall Ingvarsson (s)