Förra året gick alla Scandics hotell i Sverige med i Karma.

Det är den app som används för att sälja den överblivna maten.

– Vi behöver inte göra särskilt mycket mer än att paketera och lägga ut portionerna, konstaterar kökschef Marcus Gustafsson.

Enligt Karma slängs en tredjedel av all mat i världen, helt i onödan. Man talar om en förödande miljöpåverkan. Men genom att använda deras app kan restauranger, kaféer och matbutiker sälja mat som blivit över till ett billigare pris.

I Skövde har hotell Billingen nappat på idén, även Ica Norrmalm och Circle K vid Hallenbergsrondellen har hakat på.

– Det känns bättre att göra något bra för miljön och för den goda sakens skull än att slänga mat, säger hotelldirektör Katarina Blomquist.

På tisdagen stod det panerad torsk med gräslökssås och kokt potatis och fläskkarré med sojasås och ris på menyn. Fyra portioner fisk och tio portioner med kött blev över den här dagen.

Annons

Marcus Gustafsson paketerade maten som blev över i aluminiumförpackningar och tog bilder på de två rätterna, som han sedan lade ut på appen.

Efter fem minuter var första portionen redan såld.

– Det är väldigt bra, särskilt med tanke på att vi än så länge inte har så många följare eftersom vi nyss börjat med det här, säger kökschefen.

Scandic Billingen kom igång med Karma för en vecka sedan och tisdagens utlagda matportioner var de första som lades ut.

Hittills har man fått ett åttiotal följare, men den skaran lär växa ganska snabbt. Det ligger nämligen i tiden att ta vara på matsvinnet.

– Vi tycker det här är en fantastisk idé. Det är jättelätt för oss i restaurangen eftersom vi kan lägga ut det själva.

Katarina Blomquist tillägger att om de vetat att det skulle fungera så smidigt så hade de hakat på tidigare.

Kunderna får en pushnotis i mobilen när maten finns att hämta i receptionen på hotellet, och när de kommer är allt betalt och klart.

– Det här är en jättebra grej. Det blir alltid över något från buffén, som ju aldrig går att beräkna exakt. Man kan se det här som en kvalitativ takeaway, menar Marcus Gustafsson.

Mat