Det var den 11 november 2017 som Falköpingsbon dök upp vid den tidigare flickvännens bostad. Inne i lägenheten fanns då parets gemensamme son, som vid tillfället var sex månader gammal.

Inne i bostaden fanns också hennes mamma.

När han inte blir insläppt uttalar han flera hotelser och flera sms där han ska göra illa familjen. Bland annat skriver han till exet att han ska döda alla för att komma åt sin son.

Grannen vittne

En granne blir vittne till bråket och hör den nu dömde säga:

– Kasta ut ungjäveln.

Familjen är nu oroliga för 27-åringens växande ilska och rädda för att han ska skada någon av dem.

Hämtade yxa

Mannen är också åtalad för en misshandel som inträffade den 8 oktober 2017 på Sandtorget i Skövde.

Sällskapet hade gått från Bogrens till parkeringen, där ett antal bilar stod. När 27-åringen gick förbi sällskapet uppstod tumult och den dömde utdelade slag mot två män.

En av dem satt på bakluckan till en bil när mannen rusade fram.

27-åringen slog honom rätt i ansiktet med ett hårt knytnävsslag. Det svartnade och han tuppade av och föll till marken.

Halsbandet sönder

När han vaknade till hade hans halsband gått sönder och låg bredvid honom på marken. Han såg hur 27-åringen sprang bort mot busshållsplatsen. Han reste sig upp och hans kompisar kom ut från bilen. Då kom den misstänkte springande emot dem med en yxa i handen. Polisen kom dock till platsen och kunde gripa 27-åringen.

Annons

Det uppstod också tumult vid omhändertagandet.

Två misshandelsfall

Tingsrätten ska därför dömas för två fall av misshandel. Misshandeln mot den första mannen är att bedöma på det sätt som åklagaren har gjort gällande, det vill säga misshandel av normalgraden. Vad gäller misshandeln mot den andra personen har det varit fråga om ett slag med öppen hand, som endast orsakat snabbt övergående smärta. Brottet ska därför rubriceras som ringa misshandel.

Han döms också för att först ha rökt cannabis i Danmark och sedan stoppats i Falköping. Dessutom tas han för grov olovlig körning på Hollendergatan 1 november 2017.

23 fall i registret

27-åringen förekommer i 23 avsnitt i straffregistret. Han dömdes den 17 mars 2017 av Skaraborgs tingsrätt för stöld, ringa narkotikabrott vid fyra tillfällen, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning vid sex tillfällen samt rattfylleri vid fyra tillfällen. Straffet bestämdes till fängelse i fyra månader.

Nu lägger tingsrätten till ytterligare två månader till straffet.

Hans döms för två fall av misshandel, olaga hot, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Inte eniga

När det gäller det sistnämnda har dock rättens ordförande en skiljaktig mening. Hon skriver:

"27-åringen har uppgett att han intagit cannabis i Danmark. Hans invändning är inte sådan att den kan lämnas utan avseende och är inte motbevisad av åklagaren. Det är därmed inte styrkt att mannen använt narkotika på Danska vägen i Falköping eller på annan plats i Sverige. Åtalet ska därför ogillas. Kostnaderna för provtagning och analys ska därmed stanna på staten. Överröstad i denna del är jag i övrigt ense med majoriteten"