Läs mer: SkLT möter Ylva Pettersson - personporträtt SkLT gjorde i januari

I slutet av mars avgick Elisabet Stålarm (M) från alla sina kommunala uppdrag, inklusive det heltidsarvoderade uppdraget som oppositionsråd, i Skara.

Sedan dess har Skaramoderaterna diskuterat vem som ska ta över efter Elisabet Stålarm. Ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen har nämnts som möjliga kandidater till att bli andre vice ordförande i kommunstyrelsen. De var Ylva Pettersson, Fredrik Öhrberg, Sven-Olof Ask, Markus Hagberg och Thomas Karlsson.

Moderaterna behöver ha en kandidat färdig innan den 25 april, för då är det kommunfullmäktige i Skara och valet av det nya oppositionsrådet sker då.

Den demokratiska processen har pågått i partiet ett par veckor och på söndagskvällen hade de ett nytt möte i partiet. Gruppledaren Sven-Olof Ask (M) meddelade att då ska de bestämma vem som blir nytt oppositionsråd i Skara.

Beskedet blev att partiet enades om en kandidat som idag är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Annons

— Vi nominerar Ylva Pettersson till nytt oppositionsråd, säger Sven-Olof Ask.

Hon kommer att föras fram som den som Moderaterna nominerat till nytt oppositionsråd på nästa kommunfullmäktige.

— Det känns väldigt, väldigt roligt. Det ska bli fantastiskt spännande, det är en utmaning och jag känner mig väldigt stolt över att ha fått förtroendet från min grupp, säger Ylva Pettersson (M).

— Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det här uppdraget, det är skönt att ha gruppen med sig in i det här.

Ylva Pettersson arbetar idag som lärare på Katedralskolan och har belönats med flera priser för sitt arbete, bland annat Guldäpplet. Hon är också engagerad i Wikimedia, som arbetar med att göra kunskap tillgängligt på Wikipedia.

Hon har varit engagerad i Moderaterna i sedan 2013, men är mycket engagerad i debatterna i kommunfullmäktige. Förutom ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är hon också ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Nu blir det med största säkerhet politik på heltid.

Varför vill du ta detta uppdrag?

Därför att jag är väldigt tacksam över allt som Skara har gett till mig. Jag fått ett rikt liv tack vare att jag bor i Skara. Nu känns det fantastiskt att jag kan göra allt jag kan för att ge tillbaka.

Vilka politiska frågor är viktigast för dig?

— Den allra viktigaste frågan är att tillsammans med min partigrupp utveckla ett starkt program för att föra Skara framåt, säger Ylva Pettersson.