Varje år delar Västra Götalandsregionen ut kulturstipendier. I år fick tio personer dela på pengarna, ingen av dem med anknytning till Skaraborg.

Men Skaraborgsstipendiet kunde Göteborgarna inte sno åt sig. Det är en kvarleva från när Skaraborg var eget län och landsting, och delas ut en gång per år. Bland de som ansöker/nomineras till stipendierna väljs en person med anknytning till Skaraborg.

I år går alltså stipendiet till Therese Engdahl som får 30 000 kronor för sin smideskonst. Så här lyder kulturnämndens beskrivning av mästersmeden från Kinnekulle.

"Släggan, städet och elden ger denna mästersmed en glödande skaparenergi. Ena dagen smids en grind till en kyrkport, nästa dag konstföremål eller varför inte en brudklänning! Therese Engdahls förmåga att nyttja den uråldriga tekniken att värma järn så att det blir lika formbart som lera har gett berömmelse långt utanför Kinnekulles och Sveriges gränser, och det goda ryktet sprider sig i takt med hammarslagen.

Övriga stipendiater:

Johan Björkegren, Louise Halvardsson, Mohanned Hawaz Hamed (dans) Carl Pontus Hjorthén (film), Hanna Högstedt (film), Mona Namér (dans) Lillemor Petersson (bild), Elin Teilus (musik), Pär Thörn (litteratur) samt Pontus Torstensson (musik).