Avslutningen är en ceremoni för högskolans programstudenter och hålls traditionsenligt i Götasalen på högskolan. I år var runt 400 personer anmälda. Merparten var studenter, men även många anhöriga närvarade vid den drygt timslånga samlingen.

Under ceremonin bjöds det på ett antal givna programpunkter. Rektor Lars Niklasson inledde med att hålla ett tal till studenterna, därefter följde utdelning av tre stipendier innan studentkåren tog över stafettpinnen och delade ut sina guldäpplen till en grupp välförtjänta pedagoger.

Tal hölls vidare av studentkårens ordförande Henrik Bergström, medan avslutande studenten Matilda Östensson rundade av samlingen i Götasalen med några reflektioner över tiden som varit och den som ska komma. Och allt omgärdades av ett antal musikstycken förtjänstfullt framförda av högskolans egen kör.

I sitt tal konstaterade rektor Niklasson bland annat att omvärlden har stora förväntningar på studenterna för att de ska bidra till utvecklingen av det framtida samhället. Han såg samtidigt utmaningar för såväl alumnerna som samhället i form av hållbarhetsutmaningen och digitaliseringsutmaningen och påpekade att det finns jobb att göra framgent.

– Vi behöver tillsammans agera för att den framtida samhällsutvecklingen ska bli hållbar och vi behöver tillsammans agera för att utvecklingen av digital teknik, artificiell intelligens och därtill förändrade arbetssätt, bidrar till ökad effektivitet i samhället på ett klokt och humant sätt

Annons

– Vi behöver använda den digitala utvecklingen som ett verktyg i byggandet av ett hållbart och samtidigt människovänligt samhälle. Och jag är övertygad om att ni som alumer från Högskolan i Skövde i hög grad kommer att bidra med er ämneskompetens i den utvecklingen, sade Niklasson.

Studentkårens ordförande Henrik Bergström i sin tur refererade till att många i salen förmodligen satt och var lite oroliga inför vad som komma skall. Han lugnade dock den församlade skaran och menade att allt kommer att lösa sig, med hänvisning till ”Hakuna matata och allt det där”.

– Ni har prövats med utmaningar och har tagit er igenom dessa. I dag vet ni vad som fungerar och inte. Ni kommer kanske känna samma känsla av att inte riktigt hitta sig själv som ni kände när ni började plugga, men ni vet också att det löste sig till slut för ni sitter ju här, sade Bergström.

– Så för er som har den där oron för vad som händer härefter, oroa er inte. Ni har så mycket med er från den här tiden, tillade han.

Även Matilda Östensson såg tillbaka på en utmanande och krävande studietid, som hade lett till utveckling och framgång.

– Ibland har man bara velat slänga böckerna långt, långt, långt. men dessa krävande tider har fått oss att utvecklas. Och jag är tacksam för all erfarenhet och kunskap som jag lärt mig av mina lektorer och härliga studiekamrater, sade Matilda, innan hon sammanfattade;

– Nu är det dags att ta ett nytt steg ut i vuxenlivet, vi ska följa våra egna vägar och följa våra hjärtan och vår vilja. Det är nu våra kunskaper sätts på prov, när teorierna möter praktiken.

Kårens pedagogiska pris Guldäpplet:

Guldäpplet delas årligen ut av Studentkåren i Skövde och går till en lärare vid varje in..

Kårens pedagogiska pris Guldäpplet:

Guldäpplet delas årligen ut av Studentkåren i Skövde och går till en lärare vid varje institution på Högskolan. Syftet med priset är att uppmärksamma lärare som har en pedagogisk förmåga som får studenter att blomstra.

Institutionen för biovetenskap: Patric Nilsson

Institutionen för handel och företagande: Fredrik Lundell

Institutionen för ingenjörsvetenskap: Ola Nyqvist

Institutionen för informationsteknologi: Sanny Syberfeldt

Institutionen för hälsa och lärande: Jan-Eric Claesson

Dagens stipendiater

Stiftelsen Gösta Svenssons minne: Catharina Gillsjö, 75 000 kronor och Irene Eriksson, 35 00..

Dagens stipendiater

Stiftelsen Gösta Svenssons minne: Catharina Gillsjö, 75 000 kronor och Irene Eriksson, 35 000 kronor.

Högskolans resestipendium: Daniel Oskarsson, 25 000 kronor.

Skövde kommuns stipendium vid Högskolan i Skövde: Yanhui Su, 25 000 kronor.