Av Skara kommuns tio högsta chefer bor fyra i Skövde kommun, två i Götene kommun, två i Lidköpings kommun och en i Falköpings kommun.

Fakta:

Kommundirektör

Ulrika Strandroth Frid

44 år

Bor centralt i Skara, i området kring gamla Vattentorn..

Fakta:

Kommundirektör

Ulrika Strandroth Frid

44 år

Bor centralt i Skara, i området kring gamla Vattentornet

Månadslön: 72 500 kronor

Att toppcheferna i kommunerna inte bor i den kommunen de arbetar i och har stort ansvar för är ett genomgående mönster. Dagens samhälle har tidigare granskat var landets alla kommunchefer bor och kom fram till att sex av tio pendlar till arbetet från annan kommun. Men i Skaras fall är det kommundirektören Ulrika Strandroth Frid som är undantaget då hon faktiskt valt att bo i staden hon arbetar i.

"Har inte drivit frågan"

Att de övriga nio cheferna inte gör det anser hon inte är ett problem.

— En del kommuner kräver exempelvis att kommunchefen ska bo i kommunen, men i Skara har man inte drivit den frågan. Här har man sökt rätt kompetens.

Annons

Kommundirektören menar att det är viktigare att kravspecifikationen uppfylls än vilken bostadsort man har.

— Jag har ju en pragmatisk syn på det där. Skaraborg är i en arbetsmarknadsregion, vilket innebär att man bor och jobbar i en geografisk region.

Samtidigt tror hon att det är bra med en mix, att några bor i kommunen och några bor någon annanstans.

— Men jag tror inte att cheferna väljer att bo i en annan kommun. Det är snarare så att de bor där och väljer att arbeta i Skara.

Finns det inte kompetent folk som redan bor i Skara att tillgå som chefer?

— Jo i många fall gör det nog det. Jag är ju själv en produkt av det. Jag har gjort en intern resa så självklart anställer vi gärna medarbetare och chefer som bor här. Sen är det väl tyvärr så att kompetensbristen är ett faktum. Chefer är en bristvara i många kommuner, säger Ulrika Strandroth Frid.

De högst betalda kommuncheferna betalar alltså skatt i en annan kommun än de verkar i, är det ett problem?

— Nej, det är inget problem. Skara har ett strategiskt läge mitt i Skaraborg. På samma sätt som cheferna betalar skatt i sina hemkommuner så är det många Skarabor som skattar här men har jobb i andra kommuner.