Under examensveckan har studenterna fått avlägga prov i bland annat spricklagning, modellskoning, sjukbeslag och skoningsprov. Sedan tre år tillbaka är hovslagarutbildningen vid Biologiska Yrkeshögskolan treårig vilket gör att studenterna direkt vid examen har möjlighet att göra sitt gesällprov och kan ansöka om att bli behörig hovslagare direkt.

Att studenterna kunde göra gesällprov i samband med examen var första gången någonsin på en hovslagarskola i Sverige.

– Av den yrkeskunnige erfarne och engagerade hovslagaren finns det alltid efterfrågan på arbetsmarknaden och många startar egna företag. Vi önskar våra studenter ett stort lycka till i framtiden, säger Gunilla af Kleen, utbildningsledare, i ett pressmeddelande.

Av de tre studerande som valde att göra sina gesällprov i samband med examen så var det en som lyckades. Elin Moberg fick, förutom sitt godkända gesällprov, även två stipendier. För bästa skoprov och stipendie på 3000kr. Förutom Elin Moberg så fick även Hanna Andersson stipendie för bästa skomodelltavla och Linn Byman fick för bästa affärsplan.

Det hölls även tal av BYS-rektorn Malin Ljungné och ledningsgruppens ordförande, Pär Hopman. Båda talade om vikten av att ha ett nätverk i branschen och att vara en god ambassadör för yrkesrollen.

– Det är viktigt att ni ser varandra som kollegor, för ibland kommer det komma stunder då ni verkligen behöver varandra, säger Malin Ljungné.

Annons