Grillsäsongen är officiellt igång, så den här veckan lagar vi en hel kyckling på grillen.

Till detta en varm bulgursallad med quiona, och en kall avokadocréme.

Du behöver följande till 4-6 portioner:

Hel färsk kyckling helst eko (ca 2,5 kg) 100 gram, smör 2 citroner eko, 4 vitlöksklyftor, 25 gram ramslök, 2 msk kallpressad rapsolja, 25 gram parmesan, salt, svartpeppar


Gör så här: Låt smöret stå i rumstemperatur så att det blir mjukt. Strimla ramslöken fint och blanda i smöret. Skölj citronerna och riv skalet fint och blanda även detta i smöret.

Tillsätt rapsolja, salt och svartpeppar.

För att kycklingen skall gå lite snabbare att tillaga, så skär vi igenom benet på baksidan av fågeln. Så att den blir ”platt”. Detta gör att tillagningen blir mer jämnt fördelad. Benet är ganska mjukt, så skär försiktigt eller klipp. Ta hälften av smöret och pilla in under skinnet på kycklingen. Det kommer ge väldigt god smak åt köttet. Kryddar man bara ovanpå skinnet så tar inte själva köttet åt sig så mycket smak.

Jag grillade kycklingen på indirekt värme, att man har kol/briketter i halva grillen och lägger köttet på andra sidan, med locket på. I botten av grillen ställer du en liten aluminiumform eller liknande. Där hamnar köttsaften och smöret som rinner ur pippin.

Det kan man använda och pensla köttet med några gånger under grillningen. Blir det för varmt, kan man lägga lite folie under fågeln, då får den inte lika mycket färg. Dela dina citroner på hälften, lägg dem med snittytan neråt på grillen, låt dem få ordentligt med färg.

Annons

Lägg även på dina vitlöksklyftor, med skalet på. Kläm saften av 1 citron över kycklingen på grillen, spara en till att pressa över precis innan servering. Vitlökarna är klara när de är helt mjuka. 2 av dem är till avokadocrémen. De andra mosar du med en gaffel och gojsar på kycklingen. Jag vände min fågel 4 gånger och det tog ca 60 minuter innan den var klar och hade en innertemperatur på 72 grader.

Se till att ta tempen på det tjockaste stället, gärna precis vid ett ben där det oftast tar längst tid. Linda in kycklingen i folie och låt den vila 30-45 minuter innan du skär upp eller plockar av köttet. Jag föredrar att plocka av allt kött i små bitar, då får alla lite av de olika detaljerna. (Skrovet och alla ben kan man sparar och koka fond på)

Bulgursallad med quiona, blomkål och gräslök: 2 dl bulgur 1,5 dl röd quiona 100 gram blomkål 2 morötter 1 gul paprika 4 salladslökar 1 vitlöksklyfta 1 schalottenlök 40 gram gräslök 1 citron 50 gram parmesan Rapsolja salt svartpeppar.

Koka bulgur och quiona var för sig i saltat vatten. Kyl ner. Plocka blomkål i små små buketter. Skala moroten och skär i små bitar. Skär salladslöken och paprikan i tunna skivor. Hacka vitlök och schalottenlök fint. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, svetta lök och vitlök i lite olja. Tillsätt bulgur och quiona. Låt det gå försiktigt utan att det tar färg. Blanda i alla grönsaker, och pressa i en citron. Riv i parmesan, spara lite att ha på toppen. Smaka av med salt & svartpeppar. Avsluta med fint skuren gräslök och lite riven parmesan på toppen.

Avokadocrème med grillad vitlök. 2 avokado 2 grillade vitlöksklyftor 2 dl gräddfil 2 dl créme fraiche 1 dl yoghurt 1 tsk dijonsenap 1 lime salt svartpeppar

Mosa avokadon med en gaffel, mosa även de grillade vitlökarna. Blanda upp med yoghurt, gräddfil, limesaft och créme fraiche. Smaka av med salt, svartpeppar och dijon.