Det är inte någon vanlig helg vi har framför oss här i Skaraborg.

I Lidköping kommer Power Big Meet att samla mängder av bilar och ännu fler besökare på Hovbyfältet och på stadens gator. Runt sju mil därifrån så arrangeras Törebodafestivalen där artister som Pet Shop Boys, Hov1 och Icona Pop kommer att få runt 45 000 besökare att veva armarna mot sommarhimlen.

Två stora evenemang som tillsammans väntas locka över 100 000 besökare.

Långt ifrån en vanlig helg för skaraborgare - och långt ifrån en vanlig helg för Skaraborgspolisen.

Hur löser ni det här?

- Det här är ju inte bara något som är angeläget för Skaraborg utan det klassas som särskilda händelser. Det innebär att vi har en stab som jobbar med båda evenemangen. Vi har gjort en bedömning sett från föregående år vad som kommer att krävas för resurser. Den resursen består till en stor del av skaraborgare men övriga regionen ingår också i de här kommenderingarna, säger Jan Hellnevi som är lokalpolisområdeschef.

Vart ifrån hämtar ni de poliser som inte kommer från Skaraborg?

- De kommer poliser hit från Fyrbodal, Storgöteborg och Älvsborg.

Hur stora resurser kommer ni att ha på plats på de här två evenemangen?

Annons

- Det här är en av de största insatserna som vi har i Skaraborg. Sen pratar vi aldrig om hur stort antal poliser vi har på plats - det är inget ni kommunicerar utåt. Men vi är trygga med att vi har rätt resurser för den här typen av evenemang.

Lugnare än väntat

Power Big Meet gjorde debut i Skaraborg förra sommaren medan Törebodafestivalen har varit med länge. Jan Hellnevi säger att båda evenemangen är mindre stökiga än vad man kanske tror.

- Den erfarenheten vi fick av Power Big Meet förra året var att det var betydligt lugnare och mer seriöst än vad vi hade förväntat oss. Egentligen var det inget större som hände mer än att det samlades mycket folk, att det blev lite trafikstörningar och att vi fick ta hand om en och annan överförfriskad person. Törebodafestivalen har vi haft i många år och där jobbar arrangören väldigt bra tillsammans med oss och det brukar aldrig vara några stora problem att hantera. Men det händer förstås lite mer än en vanlig helg, men det får man räkna med när det samlas så mycket folk.

Power Big Meet gjorde debut i Skaraborg förra året och återvänder nu i helgen till Lidköping.

Att stora resurser kommer att krävas i Lidköping och i Töreboda i helgen betyder förstås inte att resten av Skaraborg har glömts bort.

- När det är en särskild händelse så har vi en särskilt avsatt resurs som hanterar den. Sedan har vi samma resurs som vanligt som hanterar det övriga. Den ordinarie styrkan kommer inte att hantera de här två stora evenemangen utan de kommer att hantera resten av Skaraborg.

"En extra krydda"

Det kommer att bli en speciell helg i Skaraborg med två stora evenemang som båda kommer att locka mängder med personer som kommer för att titta på vackra gamla bilar eller gunga i takt till Pet Shop Boys "West End Girls".

Det blir dubbla folkfester - och ja, polisen ser faktiskt fram emot det också.

- Folk tycker att det är roligt och trevligt att det händer sådana saker och det är en extra krydda även för våra poliser, säger Jan Hellnevi.

LÄS OCKSÅ: Power Big Meet är "årets höjdpunkt för många"

LÄS OCKSÅ: Törebodafestivalen satsar stort på säkerheten

Regler vid crusingen

Det här är det som gäller för de som ska cruisa under Power Big Meet i Lidköping under he..

Regler vid crusingen

Det här är det som gäller för de som ska cruisa under Power Big Meet i Lidköping under helgen. Om man inte följer det här - ja, då riskerar man böter.

• Högsta tillåtna hastighet är 20 km/h.

• Det är inte tillåtet att färdas på motorhuven, på taket, i bagageutrymmet eller att sitta på ryggstödet.

• Om du sitter på en plats i bilen där det finns säkerhetsbälte måste du använda bältet.

• Passagerare ska sitta ner i bilen.

• Föraren har huvudansvaret för både passagerare och last.

• På cruisingsträckan ska fordonet framföras på ett trafikksäkert sätt.

• Burnouts är inte tillåtet.

• Endast den som har fått tillåtelse av arrangören får köra på den avlysta vägsträckan.

Källa: Polisen.se