Julen är starkt förknippad med glädje och gemenskap med familjen. Men det är långtifrån alla som känner entusiasm inför årets största helg.

– Du kanske lever i ett missbruk, har familj som bor långt bort eller inte umgås med din familj, säger Cecilia Wallgren på Tullen Kristet Center.

Hon fortsätter:

– Den som inte har gemenskap känner sig ännu mer ensam under julen. Ensamheten blir mer tydlig då.

Läser julevangeliet

Tullen ordnar varje år julfirande på julaftons kväll för de som söker gemenskap med andra. Så även i år. Det är ett traditionellt firande med mat, julklappar, uppläsning av julevangeliet.

Annons

– Vi brukar prata om varför vi firar jul, det är många som glömt det idag, säger Cecilia Wallgren.

Det brukar komma ungefär 50 personer, en väldigt varierad besöksgrupp. En del är där för första gången medan andra är trogna deltagare i Tullens verksamhet.

Sedan starten för cirka tio år sedan har Tullen märkt att flera och fler söker sig till deras julfirande.

– I början var det inte så många som kände till att det fanns. Nu är det relativt etablerat.

Tullens julfirande sponsras av Röda korset, Kyrkornas hjälpande hand och Mattipset.

Umgås med andra

Diakonihuset Planeten håller öppet på annandagen. Det har man gjort varje annandag jul sedan Planeten öppnade 2012. Även här utlovas julmat, musik, sång och gemenskap till alla som vill umgås och ha trevligt med andra.

– Det brukar inte komma jättemycket folk, ungefär 20-30 personer. Men de som varit här har tyckt att det har varit trevligt och viktigt, därför fortsätter vi, säger Åsa Wikman, diakon.