– Vi måste ha en prideparad, bara. Kampen för jämställdhet och allas lika värde är inte färdig. Därför känns det fantastiskt roligt att så många engagerat sig på vårt upprop, och tyckt likadant, säger Hanna Forsling, som till vardags studerar kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

När det blev känt att årets Pridefestival skulle bli inställd hörde 21-åriga Hanna Forsling av sig till arrangörerna i Skövde och undrade varför. Det slutade med att hon beslöt att försöka dra igång ett pridetåg på egen hand.

Hon började med att pejla intresset på sociala medier och fick ett stort gensvar.

Hanna anser att betydelsen av pridetåg inte nog kan betonas.

– Vissa hävdar förstås att det är en icke-fråga. Och det borde det vara. men det är ganska många som är emot hbtq-rörelsen fortfarande. Det är konstigt; att vara emot något så positivt som kärlek. Innan de människorna börjat tänka annorlunda får vi kämpa vidare, förklarar hon i ett pressmeddelande.

För Hanna, som är en van prideparadbesökare, fanns det alltså inget val. Hon säger att hon initierat pridefesten som hålls nu i helgen och betonar att det aldrig gått utan den hjälp hon fått från bland andra Skövde Cityförening, Högskolan, alla ideella krafter och Jens Bak, som hon träffade genom Studentkåren.

Annons

Själv ansvarar hon för själva paraden som går på söndag. Fackförbund, politiska partier, Studentkåren, lärare från Högskolan, Skövde Pride och civila kommer marschera från Arena Skövde klockan 15.00 mot Helénsparken.

Hanna Forsling säger att det är en kärleksparad som alla är välkomna att delta i.

– Samtidigt är det shoppinghelg med pridetema. Det blir även preparty och afterparty med pridekänsla på krogar och restauranger och på söndag blir det pridefotografering.

Enligt Hanna var det en lycklig slump som gjorde att pridefesten sammanföll med shoppinghelgen.

– Även Skövde Ungdomsforum har gjort en stor insats och fixat med bland annat polistillstånd för paraden. Det har varit ett ovärderligt samarbete med alla. Det är inte ens möjligt att göra något sådant här ensam.

Hade du anat att intresset skulle bli så stort?

– Jag hade mina förhoppningar. Jag var lite rädd för att ta första steget, tänk om ingen mer ville vara med och hjälpa till? Men den oron blåste snabbt förbi. Det har som sagt varit många som velat vara med och hjälpa till.

Kommer du att göra fler liknande evenemang framöver?

– Det vet jag inte. Jag har hållit i evenemang tidigare, framför allt i kåren. Men jag skulle nog inte tveka om någon frågade mig.

Men först planerar Hanna att ha en välbehövlig semester.

– Det har varit mycket fixa och dona, även om det verkligen inte bara varit jag som löst saker och ting, säger Hanna Forsling.

Relaterat: Inget Skövde Pride i år