— Vi föreslår en ordförande som har erfarenhet, känner till kommunen, kan debattera och ta strid för våra frågor, säger kommunalrådet Fredrik Nordström (S) på tisdagseftermiddagen och fortsätter:

— Skolans område har varit och kommer att bli en stor fråga under 2018. Det är viktigt för oss att hitta en ordförande som kan axla ansvaret och skapa lugn och ro efter stora förändringar i ledningsorganisation och ekonomi.

Sebastian Clausson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden ska flytta till Mariestad och lämnar vid årsskiftet sina uppdrag i Skara kommun.

På tisdagseftermiddagen presenterade Fredrik Nordström bland annat den person som föreslås bli Claussons efterträdare.

Annons

— Jag har lång erfarenhet av det politiska arbetet men det här blir mitt första uppdrag som ordförande för en nämnd och det ska bli spännande.

— Jag vet att det varit en turbulent höst där skolan diskuterats. Men nu har nämnden fattat många beslut där många bitar fallit på plats och det är viktigt att vi nu skapar arbetsro och att förvaltningschefens arbete hittills får fullföljas, säger Håkan Ehn.

Sade du ja direkt?

— Klart man funderar när man får en sådan här fråga. Det är tio månader före ett val och hur löser man det. Nu är vi överens om att det här blir bra, säger Ehn.

Håkan Ehn är i dag bland annat förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Det uppdraget lämnar han om kommunfullmäktige på måndag antar förslaget att göra honom till BUN:s ordförande.

Då får församlingen också ta ställning till förslaget att Anita Afzelius-Alm (L) ersätter Ehn i kommunstyrelsen samt att Josefin Thimberg (S), som i dag bland annat är ersättare i fullmäktige, blir ny ersättare för partiet i kommunstyrelsen.

— Vi har försökt tänka på en kombination i det här läget. Det har varit viktigt att hålla i samma uppställning som hittills och samtidigt få in nytt tillskott, säger Nordström.