Jag maler min färs själv, har man inte möjlighet kan man be dem i charken. Det kan låta bökigt, men testa för jag lovar att det är värt det.

Men så här gör jag:

Lägg kvarndelarna i frysen i minst en timme så de är riktigt kalla. Skär högreven i små tärningar och ställ dem i kylen. Mal köttet en gång och lägg färsen i en bunke. Mal den en gång till, men se då till att fånga upp färsen. Lägg den på plastfilm, precis så som den kommer ut, inte lägga kors och tvärs utav all färs på längden. Gör en tjock korv av allt och rulla försiktigt in i plast. Låt rullen ligga i kylen i minst 4-5 timmar men gärna över natt. Eftersom färsens fibrer ligger åt samma håll så blir den otroligt saftig och fin, bara trillar isär i munnen.

När det är dags att steka skär tjocka skivor av rullen. Stek på mycket hög värme, helst i en gjutjärnspanna, inget fett i pannan. Tryck till burgaren med en stekspade. Salta och peppra. Ha gärna en termometer till hands. Jag brukar steka till ungefär 58-62 grader, då är den lite lätt rosa.

Givetvis kan man ha precis vad man tycker om mellan bröden, men jag kör bara lök, saltgurka och en lagrad ost, till exempel prästost.

Pommes går fint att göra i ugnen, skär i tjocka strimlor, på en plåt, olja och in i ugnen på 225 grader, vänd var 5:e minuter tills de är mjuka. Salta.

Här kommer ett recept på bröd som är bättre än alla köpebröd.

Du behöver följande:

2,5 dl vatten

2,5 dl mjölk

25 gram smör

1 tsk salt

2 tsk ljus sirap

Cirka 13-14 dl vetemjöl

1 pkt torrjäst

10 gram smör att pensla med

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Värm vatten, mjölk och smör till ca 37 grader. Höll i en stor bunke, tillsätt sirap och salt. Rör tills det löst sig. Häll i jästen.

(Har man en köksassistent så kan man använda den, själv knådar jag för hand.)

Häll i mjölet lite i taget, jobba ihop till en smidig elastisk deg. Låt jäsa i bunken med duk över i cirka 40 minuter.

Häll ut degen på mjölad bänk. Forma 8-12 bullar beroende på vilken storlek du vill ha. Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa ytterligare ca 25-30 minuter. In i mitten utav ugnen, efter ca 8-10 minuter när de fått fin färg, sänk till 175 i ytterligare 8-10 minuter. Låt svalna på galler och pensla dem med smält smör. (Glöm för gudsskull inte att rosta bröden)