Bland de ändringar som gjorts på Skaraborgs gymnasieskolor är det flera program som fått sänka antal platser. Men det är tre program som drabbats hårdast när de framtida eleverna gjort sina val. De kommer helt enkelt inte starta 2018, bland dessa finns två i Mariestad.

Det handlar om marinteknik- och estetprogrammet på Vadsbogymnasiet. För Caroline Söderblom Jarefjäll, programansvarig på det teaterinriktade estetprogrammet, är det ett ledsamt besked.

– Det känns jättetråkigt. Samtidigt förstår jag beslutet eftersom det är så få som söker. Den stora sorgen är just att det är så få som söker teaterutbildningen, säger hon.

Av samma anledning startade inte programmet förra året heller. I år är det bara två personer som sökt till programmet, men Caroline tycker att kulturen har en roll i skolan.

– Jag tror att det är viktigt att det finns kultur, inte minst i skolan. Grundskolan är bättre på det där med kultur i skolan, men gymnasiet är sämre. Kultur är ett sorts språk. När man tar bort det så berövar man ungdomarna ett sätt att uttrycka sig.

Hon tror att en av anledningarna till det låga antalet sökande till estetprogrammet är att det finns en trend i samhället där skapande av kultur inte får plats.

– Estetiska områden ses som fritidssysselsättning. Samtidigt krockar det med hur det ser ut i samhället. Människor konsumerar väldigt mycket kultur genom bland annat Spotify, Netflix och sociala medier. Det finns alltså jobbtillfällen där arbetsmarknaden kommer sakna arbetskraft.

Annons

Planen inför 2019 är att återigen ha en första årskurs.

– Samtidigt har vi jobbat stenhårt detta året för att vi ska ha det även i år och det har inte räckt. Vi har bland annat jobbat med #metoo och gjort en föreställning om det. Den har vi turnerat med på högstadieskolor för att visa att vi finns och att vi jobbar med viktiga frågor.

Caroline tror att det finns likheter mellan de två programmen som inte kommer starta i år.

– Vi skulle båda behöva mer hjälp av skolan för att visa att vi finns och vad vi gör. Det finns en allmän missuppfattning hos bland annat föräldrar. De vet inte att estetiska programmet också ger högskolebehörighet men har estetiska ämnen. Marintekniska är också brett. Där jobbar de med el, motor och trä, så man kan bli till exempel elektriker. Vi behöver slå hål på de myterna.

Det finns andra metoder att ta till om det visar sig att teaterinriktningen inte är tillräckligt attraktiv framöver.

– Jag vet att det finns tankar på att bredda det estetiska programmet och kanske ha tre olika inriktningar men att de går i samma klass. Det funkar på andra skolor. Vi har stöd från kommunen, de vill att vi ska finnas, säger Caroline.

Vad gör du om det inte blir någon kursstart 2019?

– Då går jag hem och gråter.