Listan över Stefan Grynges yrkesliv skulle kunna fylla en hel tidningssida. Titlar som mästerkock, mat-innovatör, kokboksförfattare, matskribent och lärare för restaurang och storhushåll är bara några som går att räkna upp.

Han har synts i radio tv, tidningar och veckopress under många år. Bland annat gav han läsarna tips på nya rätter i Skövde Nyheter.

– Och i radion presenterade vi recept en gång i veckan under 20 år, konstaterar, kocken.

Prisbelönt

Stefan har också tävlat i Europacupen i matlagning, fått Stora matkulturpriset 1997, året efter fick han utmärkelsen Västra akademins pris för gastronomiska insatser.

Även här skulle listan kunna göras mycket lång.

Tröttnar du aldrig på mat?

– Nej det gör jag faktiskt inte, det är fortfarande lika inspirerande.

Och nu lanserar du modern husmanskost via Instagram och har tusentals följare över hela världen.

– Jag har faktiskt allra flest i Japan, men de finns också i Mexiko och Brasilien.

Vad är egentligen modern husmanskost?

– Jag försöker skapa nya rätter, där man blandar tradition med en extra tvist. Jag försöker också regelbundet lägga ut vegetariska rätter.

När vi dyker upp hos honom har han exempelvis precis gjort chilipasta. Och givetvis får vi smaka.

5 000 recept

Han har alltid varit något av en matinnovatör och genom åren har det blivit över 5 000 recept.

Annons

– Jag tror att det är någon form av rekord, men förmodligen är det ännu fler.

Under ett antal år gjorde han nya rätter åt Coop och bara där blev det tusen varianter.

Lägg därtill ett antal kokböcker.

Du lär hålla på med en ny?

– Idén är att skapa "allt-i-ett-rätter" för matlådan till jobbet. Tanken är att blanda ihop kött, potatis och grönsaker och tillaga dem på olika sätt. Min fru och dotter brukar få med sig varsin varje dag.

Målet är också att de ska vara väldigt enkla att laga.

– Jag får väl göra dem med händerna på ryggen, säger han och skrattar.

Utbildat många

Genom åren har han haft 3 000 praktikanter och utbildat 5 000 elever, vilket gör att han har ett mycket stort kontaktnät.

– Jag blev förvånad när de ringde mig från trygghetsrådet, men nu hjälper jag dem med att få ut personer i arbetslivet. Det är faktiskt ganska roligt eftersom jag tycker om att arbeta med människor.

Ingen ny restaurang på gång?

– Nej, det blir det aldrig igen och jag ska försöka gå i pension när jag fyller 65 nästa år.

Av någon anledning har vi svårt att riktigt tro på honom.

Just nu certifierar han också restauranger och hjälper personer som vill starta nytt.

Många kontaktar

Många kontaktar honom också med matfrågor eller vill ha något speciellt recept. Stefan Grynge försöker givetvis hjälpa till.

– Det har nästan blivit lite för mycket under den senaste tiden, konstaterar kocken.

Han börjar plötsligt plocka fram maträtter ur kylen och vi får smaka på pikant oxgryta med brytbönor, aubergine, grön paprika och röda linser. Sedan är det dags för indisk nötfärsröra med färsk chilipasta och därefter ärt- och paprikafrikadeller med rödkrämig mild chilicurrysås, som serveras med löksauterade kvarngryn och mjölksyrade morötter.

Och då har ännu inte dukat fram huvudrätten.

Nötbringa på bordet

Ni kanske blir mätta av att bara läsa det här, men på bordet framför oss står rosmarin- och myntafärserad serranochilibräserad nötbringa med syrlig gräddsås serveras med potatis- och butternutpumpapuré, glaserad gulbeta samt lök- och lingonsalsa.

Och det är väldigt, väldig gott.

Men sanningen är att ingen av oss hade väntat oss annat och glaserad gulbeta kan verkligen rekommenderas. Rabarberglass gjord på mjölk är det heller inget fel på.

Fotnot: Vill du själv se recepten, gå in på Instagram och sök på Stefan Grynge.

FAKTA: Veganfrikadeller med currysås

100 g havregrynsgröt med 1 msk chiafrön och 1 msk sesamfrön75 g mortlade havregryn 75 g ros..

FAKTA: Veganfrikadeller med currysås

100 g havregrynsgröt med 1 msk chiafrön och 1 msk sesamfrön75 g mortlade havregryn 75 g rostad skalad finhackad paprika 50 g finhackad lök 150 g mortlade gröna ärtor salt och peppar.

Blanda alla ingredienser.

Rulla till små bollar och baka dem 5 minuter i 250-gradig ugn. Stek dem sedan försiktigt i panna på spisen.

Currysås 4 portioner

2 msk olivolja ½ finhackad morot1 finhackad gul lök½ hackat äpple 2 msk vetemjöl 3 dl vegetarisk buljong 2 dl havregrädde 1 msk paprikapulver 1 msk tomatpuré 2 msk currypulver 1 tsk ingefära

Fräs lök och morot i oljan och tillsätt äpple och mjölet. Tillsätt curry, ingefära, paprikapulver, tomatpuré, buljong och låt koka upp. Tillsätt havregrädde och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt eventuellt salt och peppar.

Mixa såsen slät.

FAKTA: Chilipasta

200 vetemjöl, 2 ägg á 60 gram per ägg, 2 tsk mortlad de Arbolmchili, 1 tsk salt. Blanda al..

FAKTA: Chilipasta

200 vetemjöl, 2 ägg á 60 gram per ägg, 2 tsk mortlad de Arbolmchili, 1 tsk salt. Blanda alla ingredienser och knåda degen ordentligt. Låt degen vila 1 timma innan användning