Startskottet har gått för helgen då konst får stå lite extra i fokus. På Galleri Murat i Istrum har dörrarna precis slagits upp för vernissagen. På plats finns utbildade silver- och guldsmeden samt konstnären Vincent de Montleau som är från Paris, men bor numera i Stockholm. Han använder sig av såväl guld som silver i skapandeprocessen och har arbetat med detta i 10 år. Under fredagen till söndagen visar Vincent upp några av de smycken och skulpturer han skapat.

— Jag har alltid haft ett stort intresse för mode och design. Skulpturer samt smycken är något jag verkligen älskar och det är roligt att skapa "limited editions". Bland annat har jag gjort kreationer åt Robert Gustafsson, Roger Morgan och Lars Johansson, förklarar han.

Skiftar med ljuset

Kvinnan som äger galleriet, sedan fyra år tillbaka, är konstnären Mercedes Murat. Hon är uppvuxen i Trollhättan, men har bott i Skaraborg de senaste sex åren. Hennes stora passion är att designa möbler och måla tavlor spegelvänt, på baksidan av glas.

Annons

— Tekniken kallas Verre Eglomise. Jag har varit fascinerad av det sedan jag som elvaåring fick min första antika glasmålning från Kina av mamma. Vartenda penseldrag är viktigt, eftersom de inte går att sudda eller måla över det du gjort. Inte nog med det - tavlorna förändras från morgon till kväll på grund av ljuset, berättar hon.

Mercedes har precis fått beskedet att hon ska få ställa ut sina alster i Florens, Italien i oktober. Men först medverkar hon under Vallehelgen.

— Jag har stora förväntningar på den här helgen. Dessutom är det väldigt trevligt att få ställa ut tillsammans med Vincent.

"Färgsprakande och glädjefylld"

Ulrika Lager är den första gästen som kommer till galleri Murat under lördagen och det är även premiärbesök för hennes del.

— Min mamma har varit här tidigare, så hon rekommenderade mig att komma hit. Jag måste säga att första intrycket är både oväntat och läckert. Jag hoppas få lite tips och inspiration idag, så jag tog med mig en bild på en stol som jag ska klä om, säger hon.

Mercedes beskriver helgens vernissage som färgsprakande och glädjefylld.

— Stämningen här inne kommer att vara riktigt häftig hela dagen. Jag ser verkligen fram emot detta, menar hon.