De senaste dagarna har temperaturen stigit och det har i huvudsak varit klart och soligt i södra delen av landet. Detta innebär också att björkens blomning satt fart.

— Andra halvan av april har varit ovanligt kall. Därför har blomningen inte kommit igång ordentligt förrän nu, vilket är senare än normalt, säger Agneta Ekebom.

Hon jobbar som intendent vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Det är här som pollenprognoser sammanställs från landets 20 mätstationer.

Extremt 2014

Annons

Det kan alltså bli besvärligt för alla pollenallergiker de närmaste 2-3 veckorna, den tid som björkpollensäsongen pågår. Men Agneta Ekebom ger emellertid ett något lugnande besked.

— Det väntas inte bli en någon stor björkblomning i år. Det kommer att bli måttliga mängder pollen i luften, säger hon.

Björken brukar gå på tillväxt ungefär vartannat år för att blomma för fullt året efter. Men det kan gå flera år mellan de besvärligaste säsongerna. Det var exempelvis måttliga halter även förra året. Den senaste extrema pollensäsongen för björk var 2014.

"Regn tvättar luften"

Enligt prognosen ska det bli mycket kallare igen nästa vecka. Kommer det att påverka björkblomningen?

— Det förväntas komma en del nederbörd. Regn innebär att luften tvättas ren och att pollenhalterna slås till marken. På så vis påverkar det för alla allergiker, säger Agneta Ekebom.

Regn kan alltså innebära lindring för allergikerna. Men fler våndor kan vänta i slutet av maj då det är ekblomning. Sedan är det dags för gräs och gråbo framåt sommaren.