Klockan är strax efter två onsdagen den 28 februari när en person observerar en lättklädd kvinna som kommer gående med sina två barn i kylan och ovädret i de södra delarna av Sävsjö.

I en snöhög bakom Nettobutiken ramlar kvinnans son omkull och orkar inte komma upp. Personen som observerat kvinnan ropar både på svenska och engelska till kvinnan som försöker få med sig pojken. Istället för att svara lämnar hon honom i snön och går vidare med sin dotter. Kvinnan tar sig över länsväg 127 och går mot Vetlandahållet medan personen tar hand om pojken.

Onsdag 28/2

14.19 SOS larmas, man berättar om pojken som hittats i snödrivan och att man ska skicka polis och ambulans.

14.22 SOS kopplar vidare till polis

14.27 SOS får larm att skicka ambulans för att ta hand om pojken. Polisen åker mot Sävsjö.

14.40 Ambulansen har anlänt och tar hand om pojken.

15.05 Polisen kommer och påbörjar sökinsatsen. De går längst med väg 127 mot Vetlanda men kan inte se några spår i snön på den branta vallen intill vägen. Den korta sträckan mellan där kvinnan och barnet senast observerades och bron över järnvägen gör att det inte anses troligt att de gått av från vägen innan den och polisen koncentrerar därför sitt sökande på östra sidan av järnvägen.

16.20 Polisen får en bekräftelse på att pojken kommer från Ljunga parks asylboende.

18.25 Polisen begär att helikopter ska kallas in i sökandet efter kvinnan och barnet men besked om helikopter dröjer. När den börjat flyga mot Sävsjö vänder helikoptern in på grund av mörker och dåligt väder.

21.15 Polisen övervägen att kräva en massiv räddningsinsats som möjliggör att andra aktörer kan ställa upp i sökandet. Missing People kontaktar polisen och säger att de kan vara redo att ansluta till 23.00.

0.00 Missing People kommer till Nettoparkeringen och ansluter till sökningen, försenade av ett skiftbyte hos polisen.

1.00 Missing People kommer igång med sin insats och börjar söka till fots i skogen söder om väg 127, vilken ännu inte sökts igenom av polisen. Missing Peoples drönare anses inte kunna flyga i det dåliga vädret.

Annons

1.57 Beslut tas om att det ska vara en förstärkt räddningsinsats. Hundpatruller från Linköping är på väg för att ansluta till sökningen. Ett beslut tas att försöka flyga med Missing Peoples drönare, vilket leder till ett antal tänkbara spår.

2.30 Polisen från Linköping är på plats och informeras om vad drönarens värmekamera hittat. Polisen söker då igenom den mest troliga platsen i skogen söder om 127 medan Missing People tittar på de övriga värmekällor man sett.

2.50 Kvinnan och flickan hittas i skogen kraftigt nedkylda. De hittas ungefär 250 meter från den plats där pojken lämnades, knappt hundra meter in i skogen söder om länsväg 127. De har varit ute i skogen 12,5 timmar sedan polisen larmades. SOS får samtal att man hittat de försvunna personerna och kvinnan och dottern skyndas till Höglandssjukhuset där man vid 5-tiden konstaterar att kvinnan avlidit.

Veckan efter händelsen

Torsdag Flickan vårdas med allvarliga skador från kylan, pojken har lindriga skador. Läget är oförändrat en vecka senare. Riksmedia riktar ögonen mot Sävsjö och tragedin. Sävsjö kommun meddelar att de nu får ansvar för de två barnen eftersom mamman avlidit. En polisutredning inleds om vållande till kroppsskada, mamman är misstänkt trots att hon avlidit.

Fredag Sävsjö är i chock, ingen förstår hur det kunnat hända och många tänker på barnen som förlorat sin mamma.

Måndag Polisen får intern kritik för sin insats av en anonym källa. Polisen meddelar att de kommer utreda vad som gått fel med insatsen.

Tisdag En anonym källa från räddningstjänsten i Sävsjö vädrar sin frustration över att de inte blivit inkallade i sökinsatsen då de kunde ha varit på plats bara minuter efter att man larmat.

Torsdag Tidningen får inte ta del av polisens händelseprotokoll då man hänvisar till förundersökningssekretess. Förundersökning har ännu inte inletts. Presstjänsten vill inte svara på frågor och lokalpolisområdeschefen går inte att nå under hela dagen.

Många frågor kvarstår

Det finns fortfarande inga svar på varför kvinnan har lämnat asylboendet med sina barn klädda som de var. Det finns heller inga svar på varför hon hållit sig undan och stannat i skogen i den stränga kylan och dåliga vädret. I nuläget har polisen inte gått ut med någon information kring ärendet, men dagen efter att kvinnan hittades spekulerar polisens presstalesperson i P4 Jönköping om att kvinnan fått en psykos.

Polisens insats har kritiserats både internt och utifrån eftersom det tog över tolv timmar att hitta kvinnan och dottern så nära där de senast observerats. Hur man från polisens sida kommer utreda insatsen har man inte gått ut med, bara att en utredning kommer att göras. Det finns också frågor kring varför räddningstjänsten i Sävsjö inte kallades in som hjälp i ett tidigt skede trots att de kunde vara på plats mycket snabbare än polisen och den aktuella situationen var så tidskänslig med kylan.

Bakom Netto i övre vänstra hörnet tog man hand om pojken medan kvinnan fortsatte ut i skogen och hittades med sin dotter i nederkanten.

Asylboendet på Ljunga park där kvinnan och barnen bodde.

Ungefär här, knappt hundra meter ut i skogen från väg 127 hittades kvinnan och dottern strax före tre på natten.

Här i skogspartiet söder om väg 127 och väster om järnvägen i Sävsjö hittades kvinnan och dottern.