Efter att Stefan Quinths film om komikern Börje Brelid haft sin premiär 2011 var det många som undrade om det inte var dags att även dokumentera Sivan.

– Visst, henne hör man ofta talas om; om henne och om osten, berättar Stefan i ett pressmeddelande.

Försommaren 2016 var läget det rätta och fram tills nu har arbetet med filmen pågått.

– Det är alltid spännande att arbeta med film om personligheter. Det är ett levande material som skapas genom upplevelser och berättelser, säger Stefan Quinth som själv är bosatt i Vedum.

Han beskriver Sivan som en stor personlighet. En ödmjuk och generös kvinna med stort hjärta.

– Många kända artister, politiker och affärsmän stannar ofta till i Vara för att träffa och köpa ost av henne - och alla säger de samma sak: "Sivan, hon med den där roliga västgötska dialekten; det är en fantastisk människa."

Filmen tar även Sivan hela vägen till New York för att hälsa på den gode vännen Leif Pagrotsky som då var generalkonsul för Sverige.

– Först var det tänkt att Sivan inte skulle veta något om resans mål. Men Leif Pagrotsky hade svårt att tro att Sivan skulle gå att locka till New York så han ringde nästan direkt till Sivan och sa: "Du som aldrig tagit semester och tyckt det är för långt att hälsa på mig i Fjällbacka; skall du nu komma ända hit och besöka mig i New York? Är detta möjligt?"

Sivan gillade dock idén och sa ja. Vad som sedan hände i New York avslöjas under premiärföreställningen.

Annons

Den 20 januari är det alltså dags i två omgångar.

Före filmvisningarna kommer Sivans livsgärning med osten att lyftas fram i två sinsemellan ganska olika Här är ditt liv-föreställningar genom musik, berättelser och mycket skoj. Sivan kommer att hyllas av kända men hemliga gäster från hela Sverige.

Mycket ost blir det också.

Sivan själv får inte se den färdiga filmen före premiärvisningen.

– Under de nästan tre åren som jag följt och dokumenterat Sivan har vi haft otaliga upplevelser och fantastiskt roligt. Jag har fått träffa många spännande människor och personligheter som dessutom alla har det gemensamt att de älskar ost! avslutar dokumentärfilmaren Stefan Quinth.