Till att börja med visste inte Sara-Lena Bjälkö om det var en attack riktad mot henne som politiker eller om det handlade om något helt annat. Därför kopplades inledningsvis också Säpo in på fallet.

– Jag trodde att att vi skulle bli ihjälskjutna, sa Sara-Lena Bjälkö till tidningen kort efter dramat.

Trion i bussen hade åkt till Skaraborg för att delta i en racingtävling och befann sig på natten den 26 augusti i Skaraborg, men hade lite svårt att hitta till arrangemanget. Därför stannade de till vid Tidan för att söka efter vägen och fortsätta leta efter skyltar.

Det var då männen i bilen dök upp.

Avlossade tre skott

Först stannade fordonet till bakom dem, men sedan åkte de förbi och det var då det blev dramatiskt.

– Tre skott avlossades med cirka två sekunder mellan varje skott. Man kunde se eldsflammor från pistolens mynning samt "svetsloppor", som hoppade från vapnet när skotten avlossades, har Sara-Lena berättat i polisförhören.

Det var först efteråt som de insåg vad som verkligen kunde hänt och allt hade gått så snabbt att de inte kunde avgöra vilken sorts vapen det handlade om. En av männen i bussen har dock konstaterat att det liknade en polispistol.

Politiker tog dock registreringsnumret på den bil gärningsmännen färdades i och det ledde naturligtvis polisen på spåren.

Liknande händelse

Sara-Lena berättar också att hon tyckt sig notera en liknande bil för cirka ett år sedan då de stod i en korsning. Det var en liknande situation och även då skulle de på tävling .

Annons

Fordonet körde förbi sakta, en person stack ut ett vapen ur passagerarfönstret och skrek något, som hon inte kommer ihåg. Inga skott avlossades och hon såg inget registreringsnummer.

SD-politikern konstaterar samtidigt att hon inte varit utsatt för några hot eller liknande innan. Bussen de färdats i var heller inte markerad med något politiskt budskap.

Gömde pistolen i en lada

Det var först nästa dag som gärningsmannen fick ångest över vad han gjort och insåg att händelsen kunde få konsekvenser. Därför gömde han pistolen och ammunitionen i en lada.

Under förhören har det framkommit att skytten inte visste vilka som fanns i bussen och att han vid tillfället var ordentligt berusad. Själv har han förklarat att han aldrig menat att hota någon.

Visar på tårgaspistol

Utredningen har senare visat att vapnet varit en tårgaspistol som laddats med lösa skott. Men det kunde inte de utsatta veta.

Sara-Lena Bjälkö anser inte att alkoholen kan försvara händelseförloppet, men tycker ändå att det var skönt att det inte riktades mot henne som politiker.

Nu åtalas mannen för olaga hot de tre personer som färdades i bussen kräver 7 000 kronor vardera i skadestånd.

Hot