Adrian Nyström lider av en svår form av mjölkproteinallergi, får han i sig det drabbas han av anafylaktisk chock. Han får då mycket svårt att andas och behöver snabbt ta sprutor för att behandla den svåra allergiska reaktionen.

Han har flera gånger fått åka med ambulans för sina reaktioner med svår andnöd, något som gjort att han varit rädd för att åka iväg på egen hand. Men när det vankades hockeyläger i Skara i slutet på juli så var det dags. Hans morbror var med som ledare och Adrian skulle bo i skolsal med övriga deltagare under helgen. Övriga familjen hade åkt till Öland på semester. Maten som de serverades kom från Jula hotell och hans mamma Linda hade redan innan informerat om sonens svåra allergi.

— Allt där fungerade klockrent. Men sen går han till McDonalds och så blir det så här, säger hon.

Hamburgerfusket

Det var på eftermiddagen lördagen den 30 juli som Adrian går in på McDonalds i Skara. Han beställer då två hamburgare som han vet att han kan äta.

— Men då sa personalen i kassan att det fanns två cheeseburgare klara. Men min son förklarade att han är allergisk så det gick inte. Snabbt blev då två vanliga hamburgare klara, har tar dem och börjar gå därifrån, berättar mamman Linda Nyström.

Adrian börjar äta hamburgarna på väg upp mot lägrets sovsal. Men snabbt känner han hur det börjar klia i halsen.

Skrapade av osten

— Då öppnar han hamburgarna och ser att de bara han skrapat bort osten och sedan paketerat om burgaren i ett vanligt hamburgerpapper istället. Det fanns ostrester kvar, berättar Linda upprört.

Adrian får skynda sig till sovsalen där han har sin medicin, som tur var fanns den nära till hands den här gången. Men hans lägerhelg var över.

Annons

— Han fick dödsångest och var helt slut efter händelsen. Han fick ligga i sin morbrors husvagn under resten av lägret och vi avbröt förstås semestern på Öland, berättar Linda.

Hon är idag mycket upprörd över det fusk som hade kunnat kosta hennes sons liv.

Kunde kostat honom livet

— Han kunde ha dött, hockeylägret blev sabbat och nu vågar han inte ut och åka själv.

Linda anmälde händelsen till McDonalds men då kom nästa bakslag. Den ansvariga franchisechefen i Skara utredde händelsen, bad om ursäkt och erbjöd Adrian matkuponger som plåster på såren.

— Men det är klart att det i dagsläget inte är aktuellt, han vågar inte äta där igen, berättar Linda.

Ersättningsfrågan skickades vidare till McDonalds försäkringsbolag, men där blev det stopp.

Vägras ersättning

— Vi ville ha ersättning för Adrians förstörda hockeyläger, men McDonalds försäkringsbolag menar att kostanden för hockeylägret inte uppkommit på grund av skadan. Ska verkligen denna stora kedja handla så? frågar hon sig.

Kostnaden det handlar om är 1500 kronor, men inte ens det kommer alltså restaurangjätten att betala ut.

Adrian själv påverkas fortfarande av fusket som han utsattes för på McDonalds i Skara.

— Han mår psykiskt dåligt fortfarande. Han får ju dödsångest, jag tycker att det minsta de ska stå för är att ersätta honom för hockeylägret i alla fall, avslutar Linda Nyström.

LÄS MER: "Beklagar det som inträffat"