Larmet om branden kom vid klockan 03 på natten till måndagen. Det hade av okänd anledning börjat brinna i Teglaskolan. Den branddrabbade fastigheten håller på att rivas, eftersom nya Viktoriaskolan startar till höstterminen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

— Det var en fullt utvecklad brand när räddningstjänsten kom dit och det ska vara rätt omfattande skador på lokalerna, säger Martin Kihlsten.

Vid 10.15-tiden bekräftade räddningstjänsten att branden i stort sett var släckt, men att eftersläckningsarbetet kommer att pågå under hela måndagen.

— Det var helt övertänt när vi kom dit. Vi fick rikta in oss på att branden inte skulle sprida sig vidare till närliggande fastigheter, säger Kent Johansson.

Branden orsakade omfattande förstörelse.

Annons

— Nu står en liten flygelbyggnad kvar, vi har grävt av den från den branddrabbade delen med en grävmaskin. Men resten av byggnaden är på väg att försvinna, sade Tommy Emriksson på räddningstjänsten vid 06.30-tiden.

Under dagen kommer ännu en grävmaskin att ansluta till räddningsarbetet och man kommer fortsätta begjuta byggnaden med vatten. Det finns ingen spridningsrisk men det ryker rätt så kraftigt från branden.

När räddningstjänstens arbete är klart kommer polisen att spärra av platsen och göra en teknisk undersökning för att försöka fastställa hur branden startade. Polisen uppgav på måndagsmorgonen att de inte med säkerhet kunde säga att branden har varit anlagd. Det är möjligt att polisens tekniska undersökning av brandplatsen kan påbörjas först på tisdagen när branden kan bedömas vara helt släckt.

Utöver skolbranden har även två bilar i Skara blivit vandaliserade i natt. Det var på morgonen oklart om detta kan ha något samband med branden på Teglaskolan.

Teglaskolan har tidigare haft problem med skadegörelse. I slutet av juni krossades till exempel fyra fönsterrutor på fastigheten. Om de tidigare händelserna har något samband med branden är dock oklart.

Nya Viktoriaskolan, som skulle ha haft sin allra första skoldag på måndagen, tvingades ställa in premiären. På grund av brandröken utomhus flyttades första skoldagen till tisdagen i stället.