Här drar White Water Stringband upp tempot:

Det är andra året i rad som vis- och berättarfestival arrangeras. I år hade arrangemanget bantats något. I stället för två dagar koncentrerades det till fredag kväll och lördagen. Dessutom flyttades det fram i almanackan, så att det i stället för midsommarveckan i juni låg i samband med Vallehelgen i maj.

Och det tycks ha gjort susen. I alla fall på den inledande konserten när det var fullsatt i skolan i Skärv. Då handlade det om berättelser, bilder och musik från 1800-talets Västergötland. Riksspelmännen Erika och Lovisa Risinger samt Oskar Reuter sjöng och spelade.

På lördagen flyttade festivalen till folkparken Gröna Lund i Lerdala. Då bjöds på ett fylligare program.

– Vi inledde med ett program för barnen, berättar Ola Wirtberg.

Det var Marcos Rios, känd från bland annat tv-programmet Hej Amigo i Björnes magasin, som bjöd på sydamerikanska rytmer.

Det bjöds också på två inslag från den svenska sång- och berättartraditionen. KG Malm sjöng och berättade skrönor liksom Anders Schönborg, som lyfte fram de västgötska historierna.

Västgötsk musik blev det också med den lokala duon Susanne och Olga, båda bosatta i Lerdala, som sjöng och spelade.

Ett annat Skaraborgsband är White Water Stringband, som bildades i Falköping 2012. De hämtar inspiration från den amerikanska folkmusiken och kryddar med lite svenskt. Snabbt går det ofta och sextetten fick publiken att jubla och klappa med. Lite allsång blev det också i "Oh Susanna".

Annons

Kvällen avslutades med Lidköpingsbandet Eileen, som spelar folkmusik med irländsk touch och snart fick publiken att stampa takten.