Att rekrytera tillräckligt med läkare har länge varit ett bekymmer för vårdcentraler i Skaraborg.

För två år sedan stängdes vårdcentralen i Floby. Skälet var svårigheter att rekrytera framförallt läkare men även sjuksköterskor.

För ett och ett halvt år sedan stängde Närhälsan vårdcentraler i Skara och på fyra andra orter i regionen.

— Det har varit hög läkarbrist i Skara, därför har man inte klarat att hålla kvalitén och därför har verksamheten ett underskott, sa Gunilla Druve Jansson (C), ordförande för Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, då.

Annons

Även på Odens vårdcentral har det varit brist på läkare och man har tidigare till stor del använt sig av stafettläkare, vilket är avsevärt mycket dyrare. Men på senare tid har det ljusnat då man lyckats rekrytera ett flertal läkare. Två är aktivt rekryterade från Spanien. Tre har kommit från Syrien som asylsökande och har först arbetat som läkarassistenter på samma sätt som Mohamed Abou Eliwa.

Om Mohamed Abou Eliwa utvisas blir det en märkbar förlust för vårdcentralens verksamhet.

— Jag räknar med att kunna klara mig med minimalt med stafettläkare nästa år. En utvisning skulle innebära att jag behöver ta in stafettläkare, säger Odens vårdcentralschef Lena Torstensson, som vill bygga upp en kontinuitet i bemanningen.

Hon tycker att beslutet om utvisning för att han tjänade för lite under en månad och bytte arbetsgivare är ”fruktansvärt stelbent” och hon stöttar honom i strävan att få stanna i Sverige. Bland annat har hon varit med på flera möten med Migrationsverket.

— Skulle det vara så illa att han behöver lämna landet är han alltid välkommen tillbaka. Men det skulle bli ett stort personligt lidande för hela familjen. Det skapar en stor oro. Det blir ju lite barnsligt, att behöva gå över gränsen för att söka arbetstillstånd. Det här är en person som visat från första dagen att han vill bidra till Sverige och han har ett bristyrke vi behöver, honom vill de slänga ut. Jag förstår det inte. Han är dessutom statslös och har inget land att utvisas till. Det är ju en fruktansvärd situation han befinner sig i. Jag skäms ibland över att vara svensk när jag pratar med mina läkare, säger Lena Torstensson.

I ett inlägg till Migrationsverket har hon skrivit att Mohamed Abou Eliwa är en duktig och lojal medarbetare och att han är omtyckt av patienter och arbetskamrater.

— Jag är full av beundran för honom. Han ler även om jag ser att ögonen är väldigt ledsna. Det är en omänsklig situation de befinner sig i, säger hon.