TV: Se sammandrag från matchen

1710 åskådare i Arena Skövde fick se ett jämnt derby mellan Skövde HF och Skara HF.

Skövde HF-tränaren nöjd efter derbysegern. Foto: Janne Andersson

Skövde vann med fem bollar, men matchen avgjordes inte förrän i slutminuterna.

— Det var jättekul. Det är kul med inramningen och det var kul att det var jämnt. Det sätter ju lite mer press på båda lagen att vara smarta.

Nicoline Olsen gav Skara ledningen och under stora delar av den första halvleken var det bortalaget som hade greppet om matchen. Och det var mycket tack vare den 19-åriga danskan som gjorde sex av tio Skaramål.

Skövde HF hade svårare att få spelet att stämma. Men Skövdelaget vann och tränaren Magnus Frisk lade inte fokus på prestationen efteråt.

— Nej, inte i en sådan här match. Du kan ju tänka dig att det var lite jobbigt för spelarna när vi låg under med 4–8 mot Skara hemma. Då är det bra att ta sig ur det och ändå få till 10–10 i paus.

Du var väldigt lugn, trots att ni länge låg under, och valde du att inte ta time out.

Annons

— Jag kände att det gäller att inte sprida oro. Man kan gå in och åtgärda med byten och så, men det var mer att vi missade i början. Wilma (Andersson) var duktig i Skaras mål samtidigt som vi var lite tafatta och gjorde lite tekniska fel. Jag tycker inte att försvarsspelet var problemet, det var anfall- och kontringsspelet som inte fungerade, sa Frisk.

I andra halvlek gick Skövde HF in och gjorde 5–1 under halvlekens första fem minuter. Den ledning hemmalaget skaffade sig där släppte de aldrig ifrån sig.

— På något sätt kändes det som om det var en nivåhöjning i alla spelets delar under början av andra halvlek.

Vad sa du i paus?

— Vi pratade om att vi skulle göra jobbet bättre både i anfall och försvar. Framför allt ville vi stoppa deras linjerörelser lite effektivare och värdera lite mer i zon tre. Det var små justeringar bakåt. Jag tycker inte att Nicoline Olsen kom till alls i andra halvlek. Det jag tycker är synd i vårt försvarsspel i första halvlek var att de gjorde mål på kända grejer, det var saker vi visste skulle hända, men vi var inte riktigt där. Det tyder kanske på att vi hade fokus på andra saker när vi började lite trögt och blev lite pressade.

Det skiljer 26 kilometer mellan Arena Skövde och Skara HF:s hemmahall. I SHE-tabellen skiljer det 15 poäng mellan Skövde på femte plats och nästjumbon Skara HK. När lagen möttes i höstas var det första derbyt sedan 1997.

Tycker du att det finns en "riktig" derbykänsla i de här matcherna?

— Nu gick det lång tid från vår förra match (borta mot Eslöv) och då tror jag att det blir extra fokus på den här matchen. Det var nästan två veckor sedan vi spelade senast. Om vi hade haft ett tightare spelschema med bara några dagar mellan matcherna hade man kanske inte hunnit tänka så mycket. Men tittar man på spelarna i lagen så är det ju inte så att spelare i Skara och Skövde har följt varandra sedan ungdomstiden. Den delen finns inte med som finns i vissa andra sammanhang. Jag tror faktiskt att det är lite mer prestige från Skaras håll. Nu gjorde de en bättre relativ insats än vad vi gjorde. Vi var lite bevakande, lite mer säkerhetstänk.

Men Skövde HF vann, och det är som Frisk konstaterade: på den nivå hans lag håller till handlar det om att vinna.

LÄS OCKSÅ: Skövde HF bäst i Skaraborg – så var matchen