På gården vid Kinnekulle går i dag ett 30-tal hästar av raserna engelskt fullblod, svenskt halvblod, svensk varmblodig travare och welshponny.

Fölningssäsongen har precis startat. Det första fölet föddes den 20 april, ett fint litet welshföl. Två dagar senare kom ett halvblodsföl och det blev en överraskning på flera sätt för Ylva och maken Ulrik Lindh.

— Hon föddes två veckor för tidigt, men allt gick bra. Fast hon har bara ett öga, säger Ylva och kliar den fyra dagar gamla fölungen som njutningsfullt sträcker på sig.

Det är vänster öga som saknas. En veterinär har undersökt fölet, som är helt friskt. Varför ögat inte har utvecklats på rätt sätt finns inget svar på.

— Det blir väl så ibland. Fast vi har aldrig varit med om det tidigare. Tyvärr förstör det utseendet lite, men hon har den rätta blicken och så fin utstrålning så det med ögat spelar ingen roll. Hon är så tillgiven att hjärtat smälter, menar Ylva, som tror att stofölet kommer att utvecklas som vilken häst som helst.

Annons

Planen är att utbilda henne som vanligt och chanserna att hon ska kunna leva som en normal häst är goda. Andra hästägare vittnar om hur de kan rida och tävla sina enögda hästar utan problem.

Eagle Eye, som fölet heter, har redan börjat kompensera för det saknade ögat. Hon använder vänsterörat flitigt och har ett lite annorlunda rörelsemönster och sätt att hålla huvudet på. Annars märks ingenting på henne.

Hon delar nu hage med det andra nyfödda fölet på gården, Simberg Adele, ett welshföl efter Ylvas stolthet, den nyligen Elitpremierade hingsten Simberg Hobnob.

— Med sina 24 år är han den äldsta hästen på gården. Han har ett fantastiskt temperament som han också nedärver, konstaterar Ylva.

Hobnob, som har tävlats framgångsrikt i hoppning och ställts ut med goda resultat, är den levande ponnyhingst i landet som ligger högst i statistiken över prestationsförärvare. Han används fortfarande i avel och i Skaraborg finns många avkommor till hingsten.

Hobnob har varit med i princip sedan stuteriet startades. Under åren har många fina föl fötts på gården, det har varit allt från travhästar som vunnit Kriteriet och Stochampionatet till welshponnyer som lyckats väl på tävlingsbanan, i utställningsringen och i aveln.

Snart föds några till.

— Vi väntar åtta föl till i år. Förhoppningsvis går det bra, det brukar det göra, säger Ylva Lindh.