Organisationen finns långt ut på högerkanten och propagerar redan genom klotter, klistermärken,flygblad och banderollaktioner.

– Sedan är det oklart om de kommer att begära tillstånd för sina aktiviteter. Om de inte gör det kan det ju i sin tur leda till konfrontation, menar Stefan Olsson.

Nordiska motståndsrörelsen är aktiva i området och de har delat upp landen i vad de kallar "nästen".

– Nästeschefen finns i Skara och det har kanske gjort att aktiviteterna där varit fler, men de har medlemmar över hela Skaraborg.

Det fanns också flera skaraborgare som deltog i marschen i Falun första maj, där närmare 600 nazister marscherade genom centrum i ett två kilometer långt tåg.

Hittills har grupperna på vänsterkanten inte varit så aktiva, men ju närmare valet vi kommer så räknar polisen med att även de kommer att agera.

– Målet är givetvis att våra lokalpolitiker ska känna sig trygga under valrörelsen. Men hittills har vi inte fått några signaler om motsatsen, menar Olsson.

Rent allmänt räknar de flesta med en ganska turbulent valrörelse med tanke på det parlamentariska läget.

AFA finns

Stefan Olsson har tidigare konstaterat att den vanligaste formen av extremism annars har funnits på vänster eller högerkanten i Skaraborg.– 2004 och 2005 var AFA Skaraborg väldigt aktiva. Vi hade då bland annat en del händelser i främst Lidköping, men det är val snart och då brukar de dyka upp igen. AFA lever kvar i Skaraborg, men har de senaste åren i huvudsak ägnat sig åt att publicera namna och bild på högerextrema via nätet.

Annons

Ingen kan dock förutsäga hur det ser ut i framtiden och det kan uppstå nya konflikthärdar i världen.

– Vi kan dock konstatera att kommunerna har skaffat sig större erfarenhet och har bättre koll på de här frågorna, säger polisen.