– Årets UF-företag är det största man kan bli nominerad till. All tid och allt jobb vi har lagt ner har lönat sig och gett resultat. Jag är verkligen jätteglad, säger Elin Jacobsson, en av fem tjejer som driver företaget Refreshed.

Refreshed drivs av fem kvinnliga elever på Katedralskolan. De producerar och säljer ett linnevatten som sprayas på valfri textil för en snabb uppfräschning. Affärsidén har sitt ursprung i ett gammalt husmorsknep och kom av att tjejerna såg ett behov av en produkt för att fräscha upp kläder utan att behöva tvätta dem.

Nu kan deras affärsidé leda de till utmärkelsen Årets UF-företag i Skaraborg. Priset delas ut på UF-mässan som hålls i Skövde den 7-8 mars. Men konkurrensen är hård. Åtta företag är nominerade i samma kategori och tre av dem är från Katedralskolan.

Förutom Refreshed är också Trivet UF och Zoomisarna UF nominerade. Trivet säljer stilrena magnetiska grytunderlägg som ungdomarna tillverkar själva från grunden och Zoomisarna har skapat ett kortspel med utmaningar för barn där nytta kombineras med nöje.

Relaterat: Årets UF-mässa blir större än någonsin

Katedralskolan har under flera år varit framgångsrika när det gäller ungdomsföretagande. På meritlistan finns Årets UF-skola 2016 och 2018, Årets UF-företag 2018 och 2017 utsågs Katarina Dahl till Årets UF-lärare.

– Jag uppmuntrar eleverna att våga testa och utmana sig själva. Jag tror stenhårt på uttrycket ”learning by doing”, säger Katarina Dahl, som ser många fördelar med UF-företagande.

Annons

– Eleverna får inte bara kunskap inom företagsekonomi, privatjuridik och marknadsföring utan får även lära sig att ta ansvar, planera sin tid och knyta kontakter, menar hon.

Eleverna själva uppskattar också sättet att arbeta på.

– Den största anledningen till att jag valde ekonomiprogrammet var för att man får starta företag och för att det är ett stort fokus på just den delen. Man lär sig så mycket både om företagande och om sig själv. Programmet har också ett gott rykte med drivna och engagerade lärare, säger Tilda Torildson, som är med och driver företaget Refreshed.

LÄS MER: Årets UF-mässa större än någonsin